Ukrajina ukida bezvizni režim Rusima

Odluka će pridonijeti učvršćivanju granica između Ukrajine i Rusije, smatraju u Kijevu (EPA)

Ukrajinska Vlada donijela je odluku da ruski državljani na teritorij Ukrajine mogu ući samo s pasošem, nikako s ličnom kartom ili drugim dokumentima, prenijele su agencije.

Odlukom, koju je potpisao ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, ukinute su neke tačke sporazuma između Rusije i Ukrajine koji stanovnicima ovih zemalja dozvoljava bezvizno kretanje.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Prema odluci Vlade, ruski državljani koji su ranije s lokalnim ispravama mogli ulaziti na teritoriju Ukrajine za to će ubuduće koristiti međunarodne isprave, odnosno pasoše.

Premijer Jacenjuk smatra kazao kako će ta odluka pridonijeti učvršćivanju granica između Ukrajine i Rusije, kao i da će služiti nacionalnoj sigurnosti njegove zemlje.

Biden s europskim čelnicima

Američki potpredsjednik Joe Biden sastat će se ove sedmice s evropskim čelnicima u Briselu i Minhenu kako bi razgovarao o jačanju mjera sigurnosti i finansijskoj pomoći Ukrajini te strožim ekonomskim sankcijama Rusiji, rekao je visoki američki dužnosnik.

Bidenova posjeta, uključujući trilateralni sastanak s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, odvija se istovremeno s raspravom u Washingtonu o slanju naoružanja Ukrajini u njenoj borbi protiv proruskih separatista.

“Sva ova pitanja naći će se na dnevnom redu: finansijska pomoć, povećanje pritiska na Rusiju s novim sankcijama te kako Ukrajini najefikasnije pružiti pomoć na području sigurnosti”, kazao je dužnosnik, koji je želio ostati anoniman.

“Naša politika sankcija i pružanje pomoći na području sigurnosti imaju za cilj potaknuti Rusiju da ovaj sukob riješi za pregovaračkim stolom”, dodao je.

Biden će se u petak u Briselu sastati s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom i ostalim evropskim čelnicima.

Konferencija o sigurnosti

Također će govoriti na godišnjoj Konferenciji o sigurnosti u Minhenu, gdje će se sastati i s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem i šefom Sigurnosnog vijeća Kurdistana Masrurom Barzanijem.

S njima će razgovarati o borbi protiv boraca Islamske države Irak i Levant u Iraku i Siriji, najavili su dužnosnici.

Novi sukobi na istoku Ukrajine doveli su do dubljih razgovora SAD-a i saveznika o opskrbi ukrajinske vojske ubojitim oružjem.

Kandidat američkog predsjednika Baracka Obame za mjesto sekretara za odbranu Ashton Carter izjavio je da je sklon podršci takvom potezu.

Američki državni tajnik John Kerry u međuvremenu će posjetiti Ukrajinu kako bi uvjerio Kijev da mu SAD pruža potporu u sukobu s proruskim pobunjenicima, te će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, premijerom Arsenijem Jacenjukom i ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom.

Ti će razgovori biti posvećeni “suradnji radi smirivanja stanja na terenu”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki.

Granatiranje bolnice u Donjecku, u kojem je u srijedu poginulo najmanje 15 osoba, kao i razaranje više drugih civilnih objekata, ponovo su skrenuli pažnju svijeta na posljedice prekida primirja u Ukrajini i nastavak ratnog sukoba uz novo brojanje žrtava.

Donjeck je pod kontrolom proruskih snaga, a ukrajinska vojska, prema navodima lokalnih vlasti, već sedmicama granatira grad i u tim napadima poginulo je najmanje 200 ljudi, uglavnom civila, prenijela je agencija AP.

Izvor: Agencije