Ukrajina tuži Rusiju zbog incidenta u Kerčkom moreuzu

Rusija tvrdi da uhapšeni ukrajinski mornari nemaju pritužbe na tretman (EPA)

Vlada Ukrajine podnijela je Evropskom sudu za ljudska prava tužbu protiv Moskve zbog navodnog kršenja prava ukrajinskih mornara koji su uhapšeni u incidentu u Kerčkom moreuzu, saopćio je zamjenik ukrajinskog ministra pravde Ivan Liščina.

“Vlada Ukrajine ispunila je instrukcije Suda i 7. januara 2019. uputila punopravnu prijavu po predmetu broj 55855/18”, napisao je Liščina na svom nalogu na Facebooku.

Kako je naveo, Vlada Ukrajine zahtijeva da Evropski sud za ljudska prava osudi kao nezakonito zatvaranje 22 ukrajinska mornara i dva pripadnika Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) u kaznene ustanove Ruske Federacije i krivično gonjenje nakon pritvaranja zbog navodnog nezakonitog prelaska ruske granice, prenosi agencija Tanjug.

Hapšenje Ukrajinaca

Prethodno je Ministarstvo pravde Rusije informiralo Evropski sud za ljudska prava o tome gdje se nalaze ukrajinski mornari, kakav im je pristup pravnoj pomoći, kakvo je njihovo zdravstveno stanje i navelo da oni nemaju pritužbe na tretman, navodi Sputnik.

Ruske pomorske snage zaplijenile su 25. novembra u Kerčkom moreuzu, koji spaja Azovsko i Crno more, tri ukrajinska vojna broda i uhapsile članove njihove posade s obrazloženjem da su povrijedili ruske teritorijalne vode.

Izvor: Agencije