Ukrajina: Stotine osoba vode se kao nestale

Iz ukrajinske vojske tvrde da su kontrolni vojni punktovi mete separatističkih napada (EPA)

Ukrajinski zvaničnici tvrde da se na kriznom istoku države i dalje kao nestalo vodi 300 osoba koje su taoci tamošnjih separatista, javlja Agencija Anadolija.

Šef Ukrajinskog sigurnosnog servisa Valentin Nalivajčenko je izjavio da vlasti i dalje nemaju kontakt s najmanje 300 osoba na istoku zemlje, među kojima ima i pripadnika vojske, policije i državnih službenika.

Podsjetivši da su separatisti prema Sporazumu iz Minska trebali osloboditi sve zarobljenike, Nalivajčenko je kazao da je ukrajinska vlast spremna na taj potez i izrazio nadu da će i zarobljeni na istoku Ukrajine uskoro biti oslobođeni.

Tenzije ne jenjavaju

Uporedo s tim, tenzije na istoku Ukrajine i dalje ne jenjavaju, a iz ukrajinske vojske tvrde da su separatisti tokom posljednja 24 sata ukupno 27 puta prekršili primirje i u napadima su ranjena tri ukrajinska vojnika.

U saopćenju ukrajinske vojske se također navodi da su separatisti i tokom jučerašnjih napada koristili tenkove i drugu artiljeriju koja je, prema odredbama mirovnog sporazuma, trebala biti povučena s frontova.

Iz vojske tvrde da su kontrolni vojni punktovi mete separatističkih napada, a da je tokom proteklog dana došlo i do oružanog sukoba u mjestu Širokinu kod Mariupolja.

Također se navodi da vojska i dalje poštuje primirje i da samo odgovora na napade separatista.

Vojna uprava LNR

Vojna organizacija separatističke Narodne republike Lugansk (LNR) saopćila je kako je uvela vojnu upravu u dijelu Ukrajine u kojem je preuzela kontrolu od ukrajinskih vlasti.

Prema saopćenju pobunjenika, cilj te mjere je stvoriti uvjete kako bi se spriječila ili odbila “agresija na Narodnu republiku Lugansk”.

“Agresija protiv LNR prepoznaje se korištenjem oružane sile strane države (ili grupe njih) protiv suvereniteta, političke nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Narodne republike Lugansk”, navodi se u saopćenju.

U tom dokumentu se dodaje da “tokom perioda vojne uprave može doći do uvođenja ograničenja kako bi se osigurala nacionalna odbrana i sigurnost države”.

Izvor: Agencije