Oglasi

Ukrajina razmatra reintegraciju Donbasa po uzoru na hrvatski model 

Ministar Vadim Černiš je rekao da je Ukrajina predložila uvođenje tri komponente u okupiranom Donbasu - civilnu, vojnu i policijsku,
Čim vojna komponenta zajamči sigurnost u Donbasu,uvela bi se civilna komponenta tzv. mirovne misije kako bi osigurala mir, kaže ČernišEPA

Ukrajinsko ministarstvo za privremeno okupirane teritorije i raseljene osobe razmatra političku i diplomatsku reintegraciju Donbasa po uzoru na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, izjavio je ministar Vadim Černiš, a prenose ukrajinski mediji.

Černiš je rekao na tiskovnoj konferenciji da je Ukrajina predložila uvođenje tri komponente u okupiranom Donbasu - civilnu, vojnu i policijsku.

“Međutim, redoslijed postupaka nekih procesa treba slijediti primjer istočne Slavonije, ali ne na način da budu njezina egzaktna kopija", rekao je ministar.

Kazao je da je "prva stvar da je civilna kontrola jednako potrebna kao i vojna".

Dva iskustva Hrvatske

Stoga, čim vojna komponenta zajamči sigurnost, uvodi se civilna komponenta tzv. mirovne misije kako bi osigurala mir, istaknuo je Černiš.

Dodao je da treća komponenta, policijska, mora biti uvedena od kontaktne linije do ukrajinske državne granice.

On je naglasio da puna kontrola nad okupiranim teritorijem treba biti prenesena na civilnu komponentu.

"Mi smo predložili komponente i mandat (mirovne) misije po uzoru na iskustvo Hrvatske. Sada se ponovno javlja manipulacija. U Hrvatskoj imaju dva iskustva: iskustvo vojne operacije i drugo iskustvo - mirne reintegracije. Mi sada govorimo o mirnoj reintegraciji na principu istočne Slavonije", izjavio je ministar.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.