Ukrajina raskinula sporazum o prijateljstvu s Rusijom

Ukrajina odbija obnoviti ovaj ugovor koji je stupio na snagu aprila 1999. godine i trebao bi biti automatski produžen svakih deset godina (EPA)

Ukrajinski Parlament je u četvrtak simbolično otkazao sporazum o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom, poslije više od četiri godine krize i poslije otvorenog vojnog sukoba u moreuzu Kerč krajem novembra, prenose agencije.

Na prijedlog predsjednika Petra Porošenka, ta mjera koja će stupiti na snagu aprila iduće godine, dobila je podršku 277 poslanika, a potrebni minimum je bio 226.

Ukrajina odbija obnoviti ovaj ugovor koji je stupio na snagu aprila 1999. godine i trebao bi biti automatski produžen svakih deset godina.

Zapljenjena tri broda

Rusija je 25. novembra zaplijenila tri mala ukrajinske vojna broda kada su pokušali iz Crnog mora proći u Azovsko, te zarobila 24 mornara.

To je bio prvi otvoren vojni sukob Moskve i Kijeva od ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine kada je počeo oružani sukob proruskih separatista i Vladinih snaga u istočnoj Ukrajini.

Zvanični Kijev i Zapad optužuju Rusiju da je izazvala rat u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi, te da vojno podržava separatiste, što Moskva žestoko odbija uprkos brojnim dokazima.

Izvor: Agencije