Ukrajina povećala broj vojnika na 250.000

Trump i Putin razgovarali su u Helsinkiju i o ukrajinskoj krizi (AP)

Ukrajinski Parlament usvojio je u četvrtak prijedlog zakona o povećanju broja pripadnika oružanih snaga za trećinu, čime će ukupan broj ukrajinskih vojnika dostići 250.000, u trenutku kada se Kijev bori protiv proruskih aktivista na istoku zemlje.

Za nacrt zakona glasalo je 270 poslanika, što je znatno iznad 226 glasova koliko je potrebno da bi bio usvojen, i sada ostaje da ga potpiše predsjednik Petro Porošenko, koji je predložio tu mjeru prošlog mjeseca.

Time će akt stupiti na snagu kao zakon.

“Svako ko glasa protiv ovog zakona ili ga ne podrži radi u korist [ruskog predsjednika Vladimira] Putina i ruske agresije kako bi noga ruskog okupatora kročila na našu teritoriju u Donbasu i Krimu”, rekao je predsjednik Radikalne partije Oleh Lijaško.

Dan žalosti zbog smrti rudara

U Ukrajini traje dan žalosti zbog smrti 32 rudara, koji su stradali od eksplozije u rudniku uglja “Zasjadko” na istoku zemlje.

Rudnik se nalazi u regionu Donjeck i u blizini je linije razdvajanja između ukrajinskih i proruskih snaga.

Zastave su spuštene na pola koplja, a sjednica Vrhovne Rade počela je minutom ćutanja.

Ukrajina i Rusija ponudile su pomoć u potrazi za preživjelima, ali su lokalne vlasti odgovorile da imaju dovoljno ljudi i opreme.

Očigledno je, istakao je on, da će “Ukrajina biti snažna i uspješna samo ako ima moćnu vojsku”.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Zorjan Škirjak potvrdio je da proruski aktivisti “ne samo što ne prestaju s pucnjavom i ne povlače se, već i pojačavaju svoje snage” u južnoj pokrajini Donjeck, u blizini lučkog grada Marijupolja, koji je pod kontrolom Kijeva.

Neimenovani glasnogovornik ukrajinske vojske je upozorio da su proruski aktivisti napali položaje ukrajinskih vojnika ili civilne mete 40 puta u protekla 24 sata, uključujući 17 artiljerijskih napada.

S druge strane, proruski aktivisti gotovo svakodnevno optužuju ukrajinske snage za granatiranje i napade vatrenim oružjem, podsećaju agencije.

Ukidaju akreditacije ruskim novinarima

Neimenovani predstavnik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova u međuvremenu je izjavio kako se od ove sedmice ne izdaju akreditacije predstavnicima ruskih medija, javljaju ruske agencije.

Takvu odluku je ukrajinski Parlament izglasao još 12. februara, a prošle sedmice je ukrajinska služba bezbjednosti objavila kako je napravila spisak stotinjak ruskih medija, ali taj spisak nije objavljen, prenosi AP.

Ukrajinci su često optuživali ruske medije pod kontrolom države kako izazivaju animozitet prema njihovoj zemlji i lažno prikazuju konflikt na istoku zemlje.

Gazpromu plaćen gas za pet dana

Ruski Gazprom potvrdio je da je primio 15 miliona dolara avansne uplate za gas od ukrajinske naftne kompanije Naftogas.

Ta je uplata dovoljna za 45,6 miliona kubnih metara gasa ili za petodnevnu isporuku prema trenutnom dogovoru, napominju iz Gazproma.

Ranije su upozorili da će, ukoliko ne bude uplate, isporuke Kijevu biti prekinute već sutra.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije da ne želi da se ponovi spor oko isporuke gasa zbog koje su Ukrajini u protekloj deceniji u tri navrate prekinute dostave ovog energenta.

“Suspenzija akreditacija za ruske medije predstavlja flagrantno kršenje svih međunarodnih propisa o radu novinara na teritoriji različitih zemalja”, ocijenio je takvu odluku glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič.

Ponašanje prema ruskim novinarima u Ukrajini nazvao je “ludim, agresivnim i provokativnim”.

Osuda isporuke oružja Kijevu

Osvrnuo se i na isporuku oružja Kijevu, rekavši kako ona nije u skladu sa Sporazumom o trgovini naoružanjem, koji je prošle godine stupio na snagu.

“Odgovorili smo oštro i javno na planove za isporuku neke opreme Ukrajini koja se može koristiti u borbenim operacijama”, rekao je Lukaševič.

Prema njegovim riječima, ova politika nije u skladu s preuzetim obavezama tih zemalja koje planiraju ili su već poslale oružje u Ukrajinu.

Sporazum je stupio na snagu krajem prošle godine, ratificirale su ga 63 zemlje, a još 67 ga je potpisalo bez ratifikacije.

Izvor: Agencije