Ukrajina postigla dogovor o ublažavanju duga

Kijev uvodi nove sankcije i protiv organizatora izbora u samoproglašenim republikama Donbasa (Al Jazeera)

Ukrajina je postigla dogovor s najvažnijim povjeriocima o ublažavanju otplate 18 milijardi dolara duga, objavili su ukrajinski dužnosnici, prenosi Hina.

Dogovor, koji uključuje otpis 20 posto glavnice, kruna je višemjesečnih pregovora kojima se želi pomoći Ukrajini da nastavi provoditi program pomoći Međunarodnog monetarnog fonda, pokriti manjak sredstava i spriječiti stečaj.

Dogovoru se protivila jedino Rusija, veliki ukrajinski povjerilac, koja i dalje traži punu isplatu tri milijarde dolara vrijedne euroobveznice koja dospijeva na naplatu u decembru.

Smanjenje rate

Povjerioci su pristali na malo povećanje kupona za većinu obveznica na 7,75 posto i prolongirali im rok dospijeća za četiri godine.

To moraju prihvatiti i povjerioci izvan grupe koja je pregovarala.

Ukrajina je kazala da će joj se zahvaljujući dogovoru rate u iduće četiri godine smanjiti za 11,5 milijarde dolara.

To će osloboditi novac za borbu protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje, pomoć siromašnim, kupovinu ruskog plina tokom zime i stabilizaciju valute, navodi ukrajinsko Ministarstvo finansija.

“Svi su dobro prošli ovim dogovorom (…) Ovo je situacija u kojoj svi dobivaju”, rekla je ministrica finansija Natalija Jareško.

Izvor: Agencije