Ukrajina počinje zajedničku vojnu vježbu s NATO-om

Ukrajina
Ukrajinska strana kaže da je povlačenje u blizini grada Zolote u Luganskoj oblasti 'omogućilo poštivanje prekida vatre posljednjih sedmica' (Reuters)

Ukrajinska vojska je u ponedjeljak počela zajedničku vojnu vježbu sa Sjedinjenim Državama i s drugim članicama NATO-a dok traje napetost sa susjednom Rusijom koja idući tjedan održava svoju vježbu.

U godišnjoj vojnoj vježbi pod nazivom “Brzi trozubac” koja se do 15. rujna održava blizu sela Stariči, na zapadu Ukrajine, sudjeluje blizu 2.200 vojnika iz četrnaest zemalja, među kojima je deset zemalja Sjevernoatlantskog saveza i 350 komada vojne opreme.

Uz Ukrajinu, u manevrima sudjeluju još tri bivše sovjetske republike koje su NATO-ovi partneri – Azerbajdžan, Gruzija i Moldavija.

Sudionici “pokazuju solidarnost s Ukrajinom u ime sigurnosti, suverenosti i teritorijalne cjelovitosti”, rekla je američka veleposlanica Marie Yovanovitch na svečnosti otvaranja, objavilo je njezino veleposlanstvo na Twitteru, kako prenosi Hina.

Veliki ruski vojni manevar

Ova vježba počinje tjedan dana prije “Vostoka-2018.”, najvećih vojnih manevara koje ruska vojska organizira nakon 1980., uz sudjelovanje oko 300.000 vojnika te postrojba kineske i mongolske vojske.

Održat će se od 11. do 15. rujna u zapadnom Sibiru i na krajnjem istoku.

Na istoku Ukrajine od 2014. traje krvav sukob vladinih snaga i proruskih separatista koje, tvrde Kijev i Zapad, podupire Moskva koja niječe bilo kakvu umiješanost. U sukobu je izginulo više od 10.000 ljudi.

Potpisivanjem mirovnog ugovora u Minsku 2015. sukob je znatno smanjen, ali se duž bojišnice događaju sporadični okršaji.

Izvor: Agencije