Ukrajina: Pobunjenici napustili Slavjansk

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naredio je vojsci u subotu da podigne nacionalnu zastavu u separatističkom uporištu Slavjansku na istoku države, nakon što je dobio izvještaje da su ukrajinske snage ušle u grad, prenose agencije.

Slavjansk, koji je od aprila pod kontrolom pobunjenika, postao je najsnažnije separatističko uporište u istočnoj Ukrajini i baza Igora Strelkova, samoproglašenog ministra odbrane samoproglašene narodne republike Donjeck.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov rekao je kako je veliki broj proruskih separatista pobjegao iz grada nakon artiljerijskih napada ukrajinskih snaga.

Na internetskim stranicama predsjednika Porošenka navodi se da mu je čelnik glavnog štaba rekao kako su pobunjenici pokušali napasti Vladine snage, ali su odbijeni minobacačkom vatrom, prenosi Reuters.

Separatisti su izgubili jedan tenk i druga oklopna vozila, navodi se u izjavi.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Predsjednik je naredio da se državna zastava podigne na zgradi Gradskog vijeća u Slavjansku”, navodi se na stranicama.

Veliki gubici pobunjenika

U Gradskom vijeću nalazio se štab separatista u Slavjansku.

Avakov je naglasio da je znatan broj pobunjenika napustio Slavjansk.

“Duž puta naše ih borbene jedinice ‘pozdravljaju’, oni su pretrpjeli velike gubitke i predaju se”, napisao je Avakov na Facebooku.

“Oni bježe prema Horlivki”, dodao je Avakov.

Horlivka je grad od gotovo 260.000 stanovnika, koji se nalazi otprilike 50 kilometara jugoistočno od Slavjanska.

Zvaničnik pobunjenika Andrej Purgin, “zamjenik premijera” samoproglašene republike, rekao je za agenciju AFP kako “ne može ni potvrditi ni negirati gubitak Slavjanska”.

“To je moguće. Grad je doslovno prazan, dok se bombardiranje nastavlja”, rekao je Purgin.

Ukrajina, koja je od početka borbi sa separatistima izgubila više od 200 vojnika, koncentrirala je tokom takozvane protivterorističke operacije većinu svojih snaga oko Slavjanska, grada sa blizu 130.000 stanovnika.

Izvor: Agencije