Ukrajina planira novo slanje brodova u Azovsko more

Kerčki moreuz
Generalna skupština UN-a usvojila je u rezoluciju protiv militarizacije Krima i Azovskog i Crnog mora (Arhiva)

Ukrajina planira ponovno poslati svoje ratne brodove u Azovsko more, rekao je tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksandr Turčinov.

To je korak koji bi mogao dovesti do novog sukoba s Rusijom.

Turčinov je za BBC rekao kako je takva misija neophodna kako bi se Rusiju spriječila da uspostavi kontrolu nad morem, prenosi Beta.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu tu izjavu osudilo kao provokaciju.

Rusija je 25. studenog zaplijenila tri ukrajinska vojna broda i uhitila 24 člana posade kada su pokušali proći kroz Kerčki prolaz iz Crnog u Azovsko more, optuživši ih da su nezakonito ušli u njezine teritorijalne vode.

Ukrajinski pomorci, među kojima su trojica bila lakše ozlijeđena u tom incidentu, pritvorena su u Rusiji u očekivanju suđenja za nezakoniti prijelaz granice.

UN usvojio rezoluciju protiv militarizacije

Kijev tvrdi da su brodovi poštovali međunarodne propise, dok Moskva navodi da Ukrajinci nisu imali dozvolu za prolaz.

To je bio prvi otvoreni vojni sukob između Moskve i Kijeva od ruske aneksije Krima 2014. godine i početka oružanog sukoba na istoku Ukrajine između proruskih separatista i Vladinih snaga.

Početkom prosinca pojavili su se prvi znaci popuštanja napetosti, nakon što je Kijev objavio da je Rusija djelomično oslobodila pristup Azovskome moru.

Nakon pomorskog sukoba s Moskvom na Crnome moru krajem studenog, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je optužio Rusiju da je drastično povećala svoje vojne snage na granici dviju zemalja i upozorio na prijetnju “totalnog rata”.

Nakon tog sukoba ukrajinske vlasti su uvele 30-dnevno izvanredno stanje u pograničnom i u obalnom području, što je najnovija epizoda u krizi između dva susjeda koja traje više od pet godina.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je u srijedu u rezoluciju, koju je predložila Ukrajina, protiv militarizacije Krima i Azovskog i Crnog mora.

U ovom dokumentu se navodi da prisustvo ruske vojske na Krimu proturiječi nacionalnom suverenitetu, političkoj neovisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, prenio je Tass.

Uz to, osuđuje se Rusija zbog toga što je izgradila most preko Kerčkog prolaza.

Rezoluciju je podržalo 66 zemalja, dok je 19 bilo protiv, a 72 su bile suzdržane.

Specijalni američki izaslanik za Ukrajinu, Kurt Volker, izjavio je da bi Rusiji mogle uskoro biti uvedene nove sankcije zbog nedavnog pomorskog spora.

Moguće nove sankcije Rusiji

“O tome razgovaramo s kolegama iz Europske unije”, rekao je Volker te dodao su moguće dodatne sankcije Rusiji za možda mjesec ili dva.

Američki državni tajnik Mike Pompeo početkom mjeseca je izjavio da je predsjednik SAD-a Donald Trump spreman za sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali tek nakon što Rusija oslobodi ukrajinske mornare, prenijele su tada agencije.

“Želimo da mornari i brodovi budu vraćeni”, poručio je Pompeo u odgovoru na pitanje o uvjetima američke strane za nastavak dijaloga s Rusijom.

Pompeo je izrazio žaljenje zbog otkazivanja sastanka dva predsjednika, istaknuvši da su “do toga doveli Rusi, svojim ponašanjem u Kerčkom prolazu”, prenijeli su tada američki mediji.

Kremlj je odbacio poziv SAD-a za oslobađanjem ukrajinskih pomoraca i brodova, ponovivši da to ne može imati prednost pred ruskim pravosudnim sustavom.

Ipak, ruska strana rekla je da je zainteresirana za susret na visokoj razini sa SAD-om.

Izvor: Agencije