Ukrajina: Parlament odbio premijerovu ostavku

Grojsman je rekao da namjerava učestvovati na prijevremenim izborima 21. jula (EPA)

Ukrajinski parlament odbio je ostavku premijera Volodimira Grojsmana, podnesenu prošle sedmice nakon inauguracije novog predsjednika, što znači da sadašnja vlada ostaje sljedećih mjeseci do prijevremenih izbora.

Samo 97 zastupnika od potrebnih najmanje 226 glasalo je za to da se prihvati ostavka Grojsmana, koji je na tom mjestu od aprila 2016.

Grojsman je podnio ostavku prošle sedmice, pozivajući se na neslaganje s novim šefom države Volodimirom Zelenskim, bivšim komičarem, koji je uvjerljivo pobijedio na prošlomjesečnim predsjedničkim izborima.

Zelenski je odmah nakon inauguracije zakazao prijevremene parlamentarne izbore za 21. juli, u nastojanju da više njegovih pristalica uđe u Parlament, kojim sada dominiraju pristalice bivšeg predsjednika Petra Porošenka.

Ostaje do nove parlamentarne većine

“Zahvaljujem vam se”, rekao je Grojsman nakon glasanja.

Prije toga je kazao da je spreman prihvatiti svaku odluku Parlamenta.

Također je rekao da namjerava učestvovati na prijevremenim izborima 21. jula.

Prema ukrajinskom zakonu, vlada nije obavezna podnijeti ostavku nakon promjene predsjednika, ali to mora obavezno učiniti nakon izbora novog parlamenta.

Grojsman će nastaviti obavljati svoju dužnost do formiranja nove parlamentarne većine, koja će imenovati novu vladu.

Uprkos otporu Parlamenta, ukrajinski predsjednik u četvrtak je tražio od zastupnika da otpuste tri zvaničnika bliska bivšem predsjedniku Porošenku: ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina, ministra odbrane Speana Poltoraka i šefa službe sigurnosti SBU Vasila Gricaka, prenosi AP.

Još nije zakazan datum za to glasanje.

Izvor: Agencije