Oglasi

Ukrajina: Ostaje zabrana ulaska za Ruse

Ukrajina produžila mjeru zabrane ulaska na teritoriju Ukrajine za muškarce iz Rusije od 16 do 60 godina starosti.
Ukrajinska Vrhovna Rada usvojila je 26. novembra dekret kojim se proglašava ratno stanjeEPA

Ukrajinski Savjet nacionalne sigurnosti i odbrane produžio je mjeru zabrane ulaska na teritoriju Ukrajine za muškarce iz Rusije od 16 do 60 godina starosti, saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon što je isteklo 30-dnevno ratno stanje u toj zemlji. 

"Uzevši u obzir tešku sigurnosnu situaciju, sva tijela Ministarstva unutrašnjih poslova nastavljaju da funkcionišu uz povećani stepen pripravnosti. Ukrajinski savjet nacionalne sigurnosti i odbrane odlučio je da produži restriktivne mjere državne Pogranične službe kojima se zabranjuje ulazak u Ukrajinu muškim državljanima Rusije", navodi se u saopštenju, prenosi Tas s.

Proglašenje ratnog stanja

Ukrajinska Vrhovna Rada usvojila je 26. novembra dekret kojim se proglašava ratno stanje u trajanju od 30 dana u ukrajinskim regionima koje je Kijev smatrao najpodložnijim eventualnom ruskom napadu, a ta odluka je donijeta nakon ukrajinsko-ruskog incidenta u Kerčkom moreuzu.

Nekoliko dana po proglašenju ratnog stanja u Ukrajini, ukrajinske vlasti najavile su da će biti uvedena zabrana ulaska na teritoriju te zemlje za ruske muškarce od 16 do 60 godina starosti, dok je za ostale ruske državljane bilo naloženo da potvrde razlog posjete Ukrajini.

Prema podacima ukrajinske državne Pogranične službe, broj Rusa koji su ušli u Ukrajinu od tada je opao za tri puta, dok su ukrajinske vlasti zabranile ulazak u zemlju za više od 1.600 Rusa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.