Ukrajina od 2001. izgubila 11 miliona stanovnika

Uz pad nataliteta, Ukrajina je izgubila stanovnike zbog migracija, pripojenja Krima i rata na istoku države (EPA)

Ukrajina je, zbog migracija, pripojenja Krima i rata na istoku države, izgubila više od 11 miliona stanovnika od posljednjeg popisa stanovništva 2001. godine, prema procjenama koje je u objavila Vlada iz Kijeva.

Prema istraživanju vlasti, približno 37,3 miliona osoba živi na teritorijama koje kontrolira Kijev i koje ne uključuju Krim ni zone pod kontrolom separatista, naveo je ministar bez portfelja Dmitro Dubilet.

“Nažalost, podaci ne uključuju osobe koje stalno žive u inozemstvu i na okupiranim teritorijima. To je broj osoba koje se fizički nalaze u Ukrajini”, precizirao je on, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Od tog broja, oko 20 miliona su žene i nešto više od 17 miliona muškaraca, prema izvještaju koje je predstavio Dubilet.

Posljednji službeni popis stanovništva je obavljen 2001. godine i popisano je 48,5 miliona stanovnika te bivše sovjetske republike.

Aneksija Krima i rat

Osim gubitka nekoliko regija, tako veliki pad broja stanovnika se objašnjava migracijom Ukrajinaca, objavio je direktor Centra ekonomske strategije u Kijevu Glib Višlinski.

Prema istraživanju tog centra, približno 6,3 miliona Ukrajinaca je napustilo domovinu od 2001. godine, precizirao je i upozorio na pad nataliteta.

Ukrajinci najčešće migriraju u Poljsku i Rusiju, prema tom istraživanju.

Rusija je u martu 2014. godine pripojila Krim, koji je tada imao dva miliona stanovnika.

Nekoliko sedmica kasnije izbio je oružani sukob s proruskim separatistima u Donjecku i Lugansku, koji su imali približno šest miliona stanovnika.

Dio tih teritorija je i dalje pod kontrolom separatista, ali brojni stanovnici su odselili, neki prema drugim regijama (približno 1,5 miliona), a drugi u inozemstvo.

Izvor: Agencije