Oglasi

Ukrajina od 2001. izgubila 11 miliona stanovnika

Prema istraživanju vlasti, približno 37,3 miliona osoba živi na teritorijama koje kontrolira Kijev.
Uz pad nataliteta, Ukrajina je izgubila stanovnike zbog migracija, pripojenja Krima i rata na istoku državeEPA - Ilustracija

Ukrajina je, zbog migracija, pripojenja Krima i rata na istoku države, izgubila više od 11 miliona stanovnika od posljednjeg popisa stanovništva 2001. godine, prema procjenama koje je u objavila Vlada iz Kijeva.

Prema istraživanju vlasti, približno 37,3 miliona osoba živi na teritorijama koje kontrolira Kijev i koje ne uključuju Krim ni zone pod kontrolom separatista, naveo je ministar bez portfelja Dmitro Dubilet.

"Nažalost, podaci ne uključuju osobe koje stalno žive u inozemstvu i na okupiranim teritorijima. To je broj osoba koje se fizički nalaze u Ukrajini", precizirao je on, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Od tog broja, oko 20 miliona su žene i nešto više od 17 miliona muškaraca, prema izvještaju koje je predstavio Dubilet.

Posljednji službeni popis stanovništva je obavljen 2001. godine i popisano je 48,5 miliona stanovnika te bivše sovjetske republike.

Aneksija Krima i rat

Osim gubitka nekoliko regija, tako veliki pad broja stanovnika se objašnjava migracijom Ukrajinaca, objavio je direktor Centra ekonomske strategije u Kijevu Glib Višlinski.

Prema istraživanju tog centra, približno 6,3 miliona Ukrajinaca je napustilo domovinu od 2001. godine, precizirao je i upozorio na pad nataliteta.

Ukrajinci najčešće migriraju u Poljsku i Rusiju, prema tom istraživanju.

Rusija je u martu 2014. godine pripojila Krim, koji je tada imao dva miliona stanovnika.

Nekoliko sedmica kasnije izbio je oružani sukob s proruskim separatistima u Donjecku i Lugansku, koji su imali približno šest miliona stanovnika.

Dio tih teritorija je i dalje pod kontrolom separatista, ali brojni stanovnici su odselili, neki prema drugim regijama (približno 1,5 miliona), a drugi u inozemstvo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.