Ukrajina: Nismo pomogli S. Koreji u izradi projektila

Sjeverna Koreja, Rakete, Lansiranje
Elleman: Nijedna zemlja nije tako brzo uspijela preći s projektila srednjeg dometa na interkontinentalne (EPA)

Ukrajina i ukrajinska tvrtka KB Južnoe odlučno su demantirali navode u britanskoj studiji prema kojima su projektile korištene u zadnjim sjevernokorejskim pokusima pokretali motori konstruirani na temelju sovjetskog motora proizvedenog u Ukrajini.

Prema studiji stručnjaka Michaela Ellemana, koju je objavio Međunarodni institut za strateška istraživanja (IISS), motori su konstruirani na temelju motora RD-250 koji se u vrijeme Sovjetskog Saveza proizvodio u tvornici raketa Juzmaš u Ukrajini, prenosi Tanjug.

“Ukrajina nije isporučila Sjevernoj Koreji raketni motor ni drugu balističku tehnologiju”, rekao je Oleksandar Turčinov, tajnik ukrajinskog Državnog vijeća za sigurnost i obranu, koje je u izravnoj nadležnosti ukrajinskog predsjednika.

Turčinov je osudio “kampanju” ruskih specijalnih službi, rekavši da one žele “prikriti svoje sudjelovanje u sjevernokorejskim nuklearnim i balističkim programima”, prenosi Hina.

‘Streloviti napredak’

“Južmaš nikada nije imao i nema nikakve veze sa sjevernokorejskim raketnim programom, bilo svemirskim, bilo vojnim”, reagirala je tvrtka na objavljenu studiju.

Naime, u studiji Međunarodnog instituta za strateška istraživanja (IISS) piše da je streloviti napredak Pjongjanga u izradi projektila, razlog jake napetosti s Washingtonom, postignut zahvaljujući motorima iz Ukrajine i Rusije, a koji su najvjerojatnije nabavljeni na crnom tržištu.

Sjeverna Koreja je u zadnje dvije godine uspjela predstaviti novi tip projektila srednjeg dometa Hwasong-12 i njegovu stariju inačicu Hwasong-14, interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji je zadnjih tjedana dvaput uspješno ispitan.

Takav uspjeh je potaknuo bojazan da bi Kim Jong-un mogao gađati američki kontinent nuklearnim oružjem.

“Nijedna zemlja nije u tako kratkom vremenu uspjela prijeći s kapaciteta srednjeg dometa na ICBM”, ističe Elleman.

Po njegovu mišljenju, razlog tomu je što je “Sjeverna Koreja nabavila kvalitetan motor na tekuće gorivo od izvora u inozemstvu”.

Rastu napetosti

U opširnom izlaganju, ovaj stručnjak za rakete dolazi metodom isključivanja do zaključka da se motor kojim se koristi Pjongjang mogao preinačiti samo u pogonima ruske tvrtke Energomaš ili ukrajinske KB Južnoe.

Nedvojbeno je, ocjenjuje, da sjevernokorejski inženjeri nemaju znanje potrebno za preinaku motora RD-250 kakav je korišten na njihovim lanserima.

Napetost između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje porasla je zadnjih tjedana “do razine kakva nije viđena nakon Korejskog  rata” (1950-53), ocjenjuju američki ministar vanjskih poslova Rex Tillerson i obrane Jim Mattis, nakon niza sjevernokorejskih balističkih pokusa i verbalnog rata.

“Sa svakim pokusom stječu tehnološko znanje i možemo reći da napreduju brzinom koja je alarmantna”, upozorio je u nedjelju ravnatelj CIA-e Mike Pompeo.

Izvor: Agencije