Oglasi

Ukrajina na ICJ-u optužila Rusiju za terorizam

Kijev je pred Međunarodnim sudom pravde optužio Moskvu da na istoku Ukrajine podržava terorizam i separatističke pobunjenike.
Ukrajina je od ICJ-a zatražila poduzimanje hitnih mjera kako bi Moskva prekinula svaku podrškuEPA

Ukrajina je tražila od sudija Međunarodnog suda pravde da joj pomogne u izgradnji stabilnosti na istoku zemlje, razorenom sukobima, koji traju gotovo tri godine, i optužuje Rusiju da tamo podržava terorizam i separatističke pobunjenike.

"Danas na Sudu tražim zaštitu najosnovnijih ljudskih prava ukrajinskog naroda", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Olena Zerkal sudijama ICJ-a na početku ročišta.

"Hiljade nedužnih Ukrajinaca već su pretrpjele smrtonosne napade", istaknula je i dodala da "danas pred cijelim svijetom traži zaštitu Ukrajine od Rusije".

Ukrajina je od ICJ-a zatražila poduzimanje hitnih mjera kako bi Moskva prekinula svaku podršku - finansijsku, oružanu i u ljudstvu - pobunjenicima u Ukrajini.

Ona traži i odštete za napade na civile tokom trogodišnjeg sukoba.

Ali, Moskva, koja redovno opovrgava da naoružava civile, odgovorila je da je taj potez motiviran političkim interesima i upozorava na veliki nedostatak volje ukrajinskih institucija da vode konkretan dijalog za rješenje sukoba.

'Istina je jača od oružja'

Ukrajina je sredinom januara predala zahtjev Sudu zbog moskovskog finansiranja separatističkih pobunjenika koji se bore protiv Vladinih snaga.

Ukrajina tvrdi da Rusija nije odgovorila na ukrajinske napore u traženju rješenja sukoba.

Rijetki pregovori posljednjih mjeseci između ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i predsjednika Rusije Vladimira Putina i dalje su bez rezultata, navelo je prošle sedmice rusko predsjedništvo u saopćenju.

U ponedjeljak je Porošenko na Facebooku pozdravio početak postupka i ocijenio ga "historijskim trenutkom".

"Istina je jača od oružja", zaključio je.

Izvor: Agencije