Ukrajina gradi vojnu bazu na Azovskom moru zbog ruske prijetnje

Sankcije Moskvi su uvedene u julu 2014. godine nakon ruske aneksije Krima i podrške proruskim separatistima u Ukrajini (EPA)

Ukrajina će izgraditi vojnu bazu na Azovskom moru, koje je povezano Kerčkim vratima s Crnim morem, i poslala je dodatne snage na to područje kako bi se suprotstavila sve većoj ruskoj prijetnji, izjavio je čelnik ukrajinskih oružanih snaga za Reuters.  

Ukrajina je s Rusijom u sporu od aneksije Krima 2014. godine i više od 10.000 ljudi poginulo je u sukobima između ukrajinskih vojnika i proruskih separatista.

Ukrajina i zemlje članice NATO-a optužuju Rusiju da doprema vojnike i teško naoružanje u istočnu Ukrajinu, što Moskva negira.

‘Moskva uznemirava brodove’

Viktor Muženko, načelnik Glavnog štaba ukrajinske vojske, rekao je da je Rusija izašla iz okvira prikrivene borbe u regiji Donbass te da jača vojnu prisutnost na granicama Ukrajine i poduzima agresivne akcije protiv brodova koji plove u ukrajinske luke.

Azovsko more je povezano Kerčkim vratima s Crnim morem na jugu, na sjeveru i zapadu je omeđeno Ukrajinom, a na istoku Rusijom.

Ukrajina tvrdi da Rusija sprečava plovila da dođu u ukrajinske luke svojim inspekcijama i pritvaranjima.

I Washington je pozvao Moskvu da prestane “uznemiravati” brodove i opskrbio je Ukrajinu američkim patrolnim čamcima.

‘Odgovoriti na ruske provokacije’

Moskva, pak, kaže da bi Ukrajina mogla pokušati blokirati Krim.

“Sve te akcije koje se poduzimaju u regiji Azovskog mora elementi su jačanja naše prisutnosti u toj regiji kako bi na odgovarajući način odgovorili na moguće provokacije Ruske Federacije”, kaže Muženko.

Dodao je da je Kijev već razmjestio više zračnih, kopnenih, morskih i artiljerijskih snaga u tom području. 

Izvor: Agencije