Ukrajina deportirala Sakašvilija, stigao u Poljsku

Mihail Saakašvili
Zelenski je promijenio Porošenkovu odluku i vratio Saakašviliju ukrajinsko državljanstvo (EPA)

Ukrajina je u ponedjeljak deportirala bivšeg gruzijskog predsjednika i ukrajinskog oporbenog lidera Mihaila Sakašvilija u Poljsku, zato što je iz te zemlje ušao u Ukrajinu, rekao je glasnogovornik ukrajinske granične službe Oleg Slobođan.

“Ova osoba je na teritoriju Ukrajine boravila ilegalno i zbog toga je, u skladu sa svim pravnim procedurama, vraćena u zemlju iz koje je došla”, naveo je Slobođan u objavi na Facebooku, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Javio se telefonom. U Varšavi je”, napisao je u ponedjeljak poslije podne član Sakašvilijeve političke stranke David Sakvarelidze na Facebooku, prenosi AFP.

‘Otet iz restorana u Kijevu’

Ranije je objavljeno da je Sakašvili, koji je lider ukrajinskog Pokreta novih snaga, priveden u ponedjeljak u Kijevu, kako je rekla njegova glasnogovornica Tatjana Bagranovskaja.

“Mihail Sakašvili otet je danas iz restorana ‘Suluguni’, nedaleko od prostorija naše stranke”, rekla je ona za agenciju Tass, navodeći da je nasilno ubačen u bijeli kombi i odveden na nepoznatu destinaciju.

Bagranovskaja je kazala da su ljudi koji su odveli Mihaila Sakašvilija bili u maskirnim uniformama i da se nisu predstavili.

Navela je da je riječ o predstavnicima specijalne jedinice ili granične službe, a ne kijevskoj policiji.

Zatvorska presuda u Gruziji

Agencija podsjeća da je Sakašvilijev odvjetnik prošlog tjedna upozorio da bi se njegov klijent mogao suočiti s deportacijom ili ekstradicijom Gruziji.

I ukrajinski mediji prenose da je Sakašvili uhićen na zahtjev imigracijskih vlasti, budući da mu je Apelacijski sud odbio zahtjev da ne bude izručen Gruziji.

Gruzijske vlasti ga, između ostalog, terete za zloupotrebu službenog položaja.

Sud u Gruziji osudio ga je u odsustvu početkom siječnja na tri godine zatvora, zbog zloupotrebe moći pri pomilovanju četiri policajca osuđena za ubistvo bankara, javile su tada agencije.

Sakašvili je bio predsjednik Gruzije od siječnja 2004. do studenog 2007. i siječnja 2008. do studenog 2013. godine.

On je svoju zemlju napustio sredinom studenog 2013. godine, nekoliko dana prije nego što je njegov predsjednički mandat istekao, a nakon što je napustio Gruziju, živio je u SAD-u i Ukrajini.

Nekoliko optužnica u Gruziji

Sakašvili je 2015. godine dobio državljanstvo Ukrajine i imenovan je za guvernera regije Odesa, ali mu je ono prošle godine oduzeto.

Dok je bio u SAD-u, 26. srpnja 2017. godine, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko oduzeo mu je ukrajinsko državljanstvo.

Državni tužitelj Gruzije podigao je nekoliko optužnica protiv Sakašvilija u 2014. godini.

Optužen je za rastjerivanje mirnih prosvjeda u studenom 2007. godine, nezakonit upad u zgradu televizije Imedi, nezakonitu zapljenu imovine koja pripada biznismenu Badriju Patarkacišviliju, organiziranje oružanog napada na zastupnika Valerija Gelašvilija 2005. godine, zataškavanje zločina i falsificiranja u istrazi povodom ubojstva bankara Sandra Girgvlijanija 2006. godine i zlouporabu približno pet milijuna dolara iz državnih fondova u razdoblju 2009–12..

Ukrajina je odbila izručiti Sakašvilija Gruziji dva puta, 2014. i 2015. godine, unatoč sporazumu te dvije zemlje iz 1995. godine o izručenjima traženih osoba.

Organizirao masovne proteste u Kijevu

Početkom rujna Sakašvili je, uz podršku pristaša, uspio ući u Ukrajinu, nakon čega je optužen za nezakonito prelaženje granice.

Od listopada je organizirao masovne prosvjede i skupove u Kijevu.

Policija ga je 5. prosinca pokušala privesti u središtu Kijeva, ali su njegove pristaše pružile snažan otpor i uspjele ga izvući.

Nekoliko dana nakon toga pritvoren je na temelju optužbe za primanje približno 418.000 eura od Rusije, kako bi financirao antivladine i prosvjede protiv predsjednika, ali je ubrzo ponovo oslobođen.

Izvor: Agencije