Oglasi

Uklonjene blokade u Odžaku i Domaljevcu

Federalna Vlade dala zeleno svjetlo resornom ministru da se pozitivno riješe upućeni zahtjevi poljoprivrednika.
Poljoprivrednici kažu da od blokade neće odustati sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeniAl Jazeera - Ilustracija

Poljoprivrednici iz Posavskog kantona uklonili su blokade na dva punkta u Odžaku i jedan u Domaljevcu, dok će do početka isplate federalnog poticaja za poljoprivredu iz 2014. godine i dalje ostati blokiran granični prijelaz Orašje, javlja Fena.

Ova odluka je donesena nakon sjednice federalne Vlade na kojoj je razmatrana ova problematika i dato zeleno svjetlo federalnom resornom  ministru Šemsudinu Dediću da se pozitivno riješe upućeni zahtjevi poljoprivrednika.

Isplata poticaja za 2014. godinu počet će sutra  a do tada, na graničnom prijelazu Orašje propuštaju se i dalje samo vozila s hitnim slučajevima.

Blokirane saobraćajnice

Najmanje 140 poljoprivrednika sa područja Posavine, nezadovoljni izostankom isplate poticaja, blokiralo je danas svojim traktorima saobraćajnice u Orašju, Domaljevcu i Odžaku.

Najviše traktora je na graničnom prijelazu u Orašju, a pod blokadom su i magistralni put Orašje - Šamac u selu Domaljevac te put iz Odžaka prema Modriči.

MUP Posavskog kantona potvrdio je kako je u Orašju najmanje 100 traktora, u Odžaku njih 30-ak, a u Domaljevcu ukupno 10 traktora.

Najavili radikalne mjere

Blokade saobraćajnica najavili su početkom mjeseca, rekavši da će provesti radikalne mjere i proteste ukoliko se njihovi zahtjevi za isplatom poticaja iz prethodnih godina ne ispune.

"Nećemo moći držati poljoprivrednike pod kontrolom, pa prijeti da se ponove februarski nemiri jer ćemo izaći u velikom broju. Blokirat ćemo i granicu, ali i Vladu Federacije BiH", najavili su.

Osim isplate zaostalih poticaja, poljoprivrednici traže i isplatu naknada za štetu od poplava te korekcije Programa poticaja za tekuću godinu u dijelu poticaja za ratarsku proizvodnju.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.