Uklonjena ploča s natpisom da su zločine počinile ‘muslimanske horde’

Uklanjanje ploče prije dva dana su tražili bošnjački čelnici u opštini Srebrenica (Al Jazeera)

U Srebrenici je uklonjena spomen-ploča koju su prije dva postavili članovi Udruženja građana Istočna alternativa na zgradu bivše policijske stanice.

Na ploči je, između ostalog, pisalo da je “postavljena u slavu i spomen nevino stradalim srpskim žrtvama koje su počinile muslimanske horde Srebrenice”.

Kako je navedeno iz ovog udruženja, ploča je uklonjena u četvrtak u 17:00 sati.

Predsjednik udruženja Vojin Pavlović izjavio je da ne zna ko je to učinio, ali je dodao da će nestanak ploče prijaviti Stanici javne sigurnosti.

Njeno uklanjanje prije dva dana su tražili bošnjački čelnici, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić i zamjenik opštinskog načelnika Hamdija Fejzić, ističući da je ploča nelegalno postavljena.

“Mi nemamo odobrenje za postavljanje spomen-ploče, ali nemaju ni drugi. Hoćemo da budemo ravnopravni i da i mi obilježimo mjesta na kojima su mučeni i ubijani Srbi i da se zna istina”, istakao je Pavlović.

Obilježavanje godišnjice genocida

On smatra da “postavljanje spomen-ploče na bivšoj policijskoj stanici, u kojoj su mučeni i ubijani Srbi, nije nikakva provokacija i zabijanje prsta u oko”.

Za ukop i kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 27 žrtava.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još približno 1.000.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na 150 lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Izvor: Agencije