Uklonjena hrvatska ograda na granici sa Srbijom

Ograda na graničnom prelazu Bezdan – Batina između Hrvatske i Srbije uklonjena je danas u poslijepodnevnim satima. Hrvati su ogradu počeli postavljati tokom prethodne noći, a hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije saopćilo kako je ta prepreka postavljena s ciljem sprečavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u tu državu.

Putnički i teretni saobraćaj odvija se normalno na tom prelazu.

Ranije je objavljeno, po nezvaničnim saznanjima kako je riječ o metalnoj ogradi višoj od dva metra, kojom se želi spriječiti gotovo 700 izbjeglica koje, navodno, čekaju na ulazak u Hrvatsku. Granični prelaz Batina sinoć je, bez najave, bio zatvoren nekoliko sati.

“U cilju sprječavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku preko graničnog prijelaza Batina, a temeljem Zakona o nadzoru državne granice, preventivno su bile postavljene tehničke prepreke koje se, po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti, mogu aktivirati radi potpune blokade mosta, odnosno saobraćajnice koja vodi prema navedenom prijelazu”, izvijestili su kratko iz MUP-a.

Iz MUP-a je, također, saopćeno da na tom području trenutno nema ugrožavanja sigurnosti.

To je prvi put da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj od svojih susjednih država.

Na graničnom prelazu Batina u srijedu naveče nešto poslije 20:00 zaustavljen je saobraćaj i s hrvatske i sa strane Republike Srbije bez najave i objašnjenja.

Bez zvaničnog objašnjenja

Razlog zatvaranja tada zvanično nije saopćen, a HRT je javio da se nezvanično spominje grupa migranata.

Ukoliko se utvrdi da je uzrok podizanja ograde grupa migranata na srbijanskoj strani granice kod Batine, o čemu se spekulira, bit će ovo prvi put da Hrvatska podiže ogradu zbog njih.

Sutra predstavništvo Evropske komisije u Hrvatskoj organizuje konferenciju “Tri godine poslije – Schengen kao sljedeći izazov” povodom obilježavanja tri godine članstva Republike Hrvatske u Evropskoj uniji.

Na konferenciji će učestvovati ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić te ministar vanjskih poslova Miro Kovač. Očekuje se kako će ministri objasniti detalje i razloge podizanja ograde.

Izvor: Al Jazeera i agencije