Uklonjen grafit u Karlovcu: Poziv na ubijanje srpske djece

Vlasnici objekata na kojima se nalaze grafiti neprimjerenog sadržaja pozvani su da uklone grafite (KAportal / Facebook)

Grafit s pozivom na ubijanje srpske djece, aluzijom na zagrebačku obitelj Zec ubijenu krajem 1991. godine te ustaškim U u riječi “ubij” uklonjen je u ponedjeljak nekoliko sati nakon što je potpredsjednik Gradskog vijeća Ivica Margarin (Reformisti) to javno zatražio od predsjednika tog vijeća Damira Mandića (HDZ).

Na pročelju jedne zgrade pisalo je “srbska djeca došla vatat zeca, ubij djecu spasi život zecu”.

Mandić se potom javno, putem priopćenja medijima, zahvalio Margarinu na “građanskoj akciji” i priznao da je grafit trebao biti uklonjen čim je nastao, a ne desetak dana kasnije.

Stoga je pozvao sve suvlasnike i vlasnike objekata i javnih zgrada na kojima se nalaze grafiti neprimjerenog sadržaja da “zaista ulože trud i uklone grafite”.

“Bilo kakvi izrazi mržnje, aktivnosti kojima se potiče na mržnju, isključivanje, razdvajanje i diskriminaciju za mene su neprihvatljivi. Nije problem pomoći ukloniti ovaj grafit, ali njegovo uklanjanje neće riješiti puno dublji problem koji iza ovoga grafita leži. Osuđujem ovakav čin, ali ako svi zajedno ne osudimo ovakva promišljanja, ako ne odgajamo tolerantnu djecu koja će prihvatiti različitosti i uvažavati ih, u konačnici ne uništavati tuđu imovinu, rješavat ćemo i dalje samo posljedice, a ne samu srž problema”, ističe Mandić.

Policija vodi istragu

Dodaje kako je svojim dosadašnjim političkim radom te u obrazovanju dokazao da stoji “na vrijednostima društva u kojem nema mjesta za bilo kakav govor mržnje ili omalovažavanja po bilo kojoj osnovi, nacionalnoj, vjerskoj, svjetonazorskoj ili političkoj”.

Priopćenje zaključuje konstatacijom da je Karlovac grad koji okuplja građane različitih nacionalnih i vjerskih opredjeljenja, da se u njemu susreću sva hrvatska narječja, te da je ta različitost karlovačko bogatstvo i snaga, čime se grad treba dičiti i čuvati je, a grafiti mržnje nisu dobrodošli.

Andreja Lenard, glasnogovornica karlovačke Policijske uprave, izjavila je kako je policija zaprimila prijavu o grafitu, te je najavila da slijedi “postupanje”.

Zagrepčanin srpske nacionalnosti Mihajlo Zec ubijen je pred obiteljskom kućom u naselju Trešnjevka. Njegova supruga Marija i maloljetna kćerka Aleksandra odvedene su na Sljeme i ubijene.

Zločin su priznali pripadnici pričuvnog sastava policije, ali  nisu kažnjeni zbog proceduralnih grešaka u pravosudnom postupku.

Izvor: Agencije