Oglasi

Uključen prvi reaktor jedine plutajuće nuklearke na svijetu

Ruski brod-elektrana 'Akademik Lomonosov', koji je usidren kod Murmanska, u početku će raditi sa 10 posto kapaciteta.
APlutajuća nuklearna elektrana efikasno je i praktično rješenje za snabdijevanje energijom udaljene regije na sjeveruReuters

Prvi reaktor ruske plutajuće nuklearne elektrane "Akademik Lomonosov" počeo je s radom, a riječ je o prvoj nuklearnoj centrali te vrste u svijetu.

Brod-centrala ruske kompanije Rosatom usidren je kod grada Murmanska.

Iz Rosatomove podružnice Atomflot saopćeno je da će u rad pušteno 10 posto kapaciteta prvog reaktora, a da će reaktor u punom kapacitetu proraditi nakon provedenih potrebnih testiranja.

Testna faza do marta 2019.

Testni procesi bi trebali biti okončani do marta naredne godine, a u trećem kvartalu naredne godine plutajuća nuklearna elektrana će biti premještena u sibirski grad Pavek.

Čelnik Rosatoma Aleksej Likačev izjavio je kako je plutajuća nuklearna elektrana epohalno, efikasno i veoma praktično rješenje za snabdijevanje energijom udaljene regije na sjeveru.

"Ovaj projekt nije važan samo za ruski Arktik, već i za ostatak svijeta. Uvjeren sam da će Rusija postati lider svijeta kada je riječ o plutajućim enektranama", kazao je Likhachev.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.