Oglasi

Uklanjanje nuklearnih ostataka Fukushime za dvije godine

Uklanjanje rastopljenog otpada od nuklearnog goriva iz nuklearne elektrane je najveća prepreka u čišćenju devastiranog objekta.
Nuklearna elektrana Fukushima pretrpjela je znatna oštećenja u zemljotresu i cunamiju koji je pogodio Japan 2011. godineEPA

Vlada Japana predstavila je revidirani plan za uklanjanje rastopljenog otpada od nuklearnog goriva iz elektrane Fukushima Daiichi, čija će realizacija početi 2021. godine.

Kako se navodi, taj je proces najveća prepreka u čišćenju devastiranog objekta, prenosi Tanjug agenciju Kyodo.

Nuklearna elektrana Fukushima pretrpjela je znatna oštećenja u zemljotresu i cunamiju koji je pogodio Japan 2011. godine, a tada su se istopila tri reaktora.

Prema srednjoročnom i dugoročnom planu, koje je objavila vlada, radovi na uklanjanju otpada trebali bi početi u reaktoru broj dva. Najavljuje se da bi do 2031. godine trebalo biti dovršeno uklanjanje 4.741 šipke za gorivo koje su ostale unutar bazena.

Obnova i razgradnja

"Dok se sve više ljudi vraća i obnavlja život u područjima oko postrojenja u Daiichiju, mi ćemo preduzeti mjere zasnovane na principu uravnoteženja obnove i razgradnje", izjavio je ministar industrije Hiroshi Kajiyama.

Reaktor broj dva bio je u funkciji kada je počela kriza, a određena količina goriva se rastopila kroz posudu pod pritiskom reaktora koji drži gorivo i sakupljala se na dnu vanjske primarne posude.

Zgrada u kojoj se nalazio reaktor broj dva ipak nije pretrpjela eksploziju vodonika i procijenjeno je da je nivo zračenja niži od ostalih.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.