Oglasi

Ukinuto upozorenje na cunami u Japanu

Jednometarski cunami talas pogodio je prefekturu Miyagi nakon potresa od 7,3 stepeni ispod Pacifika.

Talas od jednog metra pogodio je sjeveroistočnu obalu Japana nakon jakog zemljotresa, objavila je meteorološka agencija ove države koja je nekoliko sati nakon potresa ukinula upozorenje za moguću opasnost od cunamija.

Talas je zabilježen u petak u gradu Ishinomaki, prefektura Miyagi, koja je bila žestoko pogođena u martu 2011. godine kada je cunami odnio hiljade života.

Japanska meteorološka agencija objavila je kako je preliminarno mjerenje potresa pokazalo jačinu od 7,3 stepeni. Zemljotres se javio u Pacifičkom okeanu nedaleko od obale prefekture Miyagi. Epicentar je bio 10 kilometara ispod morskog dna.

U upozorenju se navodi kako cunami talasi mogu dostići visinu od dva metra.

Zgrade u glavnom gradu Japana, Tokiju, tresle su se nekoliko minuta.

Zvaničnica za komunikacije japanskog Crvenog križa Sayaka Matsumoto za Al Jazeeru je kazala kako je osjetila „poprilično jak potres“ u sjedištu njene organizacije u Tokiju.

Matsumoto je dodala kako je jačina bila „upola manja“ od strašnog zemljotresa i cunamija koji je uslijedio 11. marta 2011. godine, kada je poginulo ili nestalo više od 19.000 osoba.

Povrijeđeni starica i dijete

Jedna 75-godišnja žena pala je i povrijedila se tokom evakuacije, objavila je državna televizijska stanica NHK, kao i da je dijete, navodno povrijeđeno u gradu Sendai (Miyagi prefektura). Policija ove regije nije mogla potvrditi navode.

Kratko prije zemljotresa, NHK je prekinuo regularni program kako bi upozorio na dolazeći udar jakog potresa. Poslije, prezenter je nekoliko puta pozvao sve one koji se nalaze blizu obale za potraže zaklone na mjestima sa većom nadmorskom visinom.

Više od sat vremena nakon potresa, neimenovani zvaničnik iz meteorološke agencije, govoreći na državnoj televiziji, nastavio je upozoravati ljude da se drže što dalje od obale.

Upozorenje na cunami protezalo se od vrha glavnog otoka Honshu, pa sve do nedaleko od Tokija, premda je u upozorenju navođeno kako je najvjerovatnije mjesto udara obala Miyagija.

Potres od devet stepeni i prateći cunami koji su pogodili sjeverozapad Japana 11. marta 2011. godine odnijeli su najmanje 19.000 života, te uništili veći dio obale.

Izvor: Al Jazeera i agencije