Ukinuti konsenzus za većinu odluka o proširenju EU-a

Johannes Hahn
Johannes Hahn kaže da bi od blizu 300 odluka njih 298 trebalo donositi kvalificiranom većinom (EPA)

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn zauzeo se u utorak u Bruxellesu za ukidanje jednoslasnosti pri odlučivanju o većini pitanja vezanih uz proširenje i prelazak na odlučivanje kvalificiranom većinom zbog veće efikasnosti.

“Kada je riječ o proširenju, postoji blizu 300 odluka koje se sve moraju donijeti jednoglasno. Mislim da bi njih vjerojatno 298 trebalo donositi kvalificiranom većinom, a za preostale dvije, vjerojatno o početku pregovora i za konačnu odluku hoće li neka zemlja postati članica il ne, treba zadržati jednoglasnost”, rekao je on u raspravi u Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta, kako prenosi Hina.

Osim članova Odbora, na sastanku su sudjelovali i zastupnici iz nacionalnih parlamenata, a buduća politika proširenja i susjedska politika bile su jedne od tema.

Samo pitanje efikasnosti

Hahn kaže da  bi bilo “moguće i korisno” odlučivati kvalificiranom većinom o pitanjima poput ispunjava li zemlja kandidat neko mjerilo za otvaranje ili zatvaranje pojedinog poglavlja.

“Moja ekipa troši 25 posto više vremena na uvjeravanje jedne ili dvije članice da daju potporu za neku odluku, nakon što su sve preostale članice to učinile. To je pitanje efikasnosti i ništa drugo”, rekao je on.

Hahn je istaknuo da EU neće primati nove članice koje nisu riješile svoje bilateralne probleme.

“Ne želimo uvoziti bilateralne sporove u EU”, kazao je.

Ne postoji ‘balkansko proljeće’

Hahn se nije složio s uporabom sintagme “balkansko proljeće”, koju neki koriste za prosvjede koji se u posljednje vrijeme odvijaju u više zemalja jugoistočne Europe, poput Srbije i Albanije.

“Ne bih koristio termin ‘balkansko proljeće’, jer prosvjedi u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori imaju različite razloge i motive. Ti razlozi se razlikuju od zemlje do zemlje i ne vidim neki zajednički uzorak”, rekao je.

Hahn je najavio da bi u izvješća o napretku zemalja kandidatkinja, koje će EK objaviti odmah nakon izbora za EP krajem svibnja, mogla sadržavati preporuku za otvaranje pregovora s Makedonijom i Albanijom.

Izvor: Agencije