Ukinuta višedecenijska zabrana nošenja oružja

Zakoni o oružju jedno su od pitanja koja dominiraju kampanjom za američke predsjedničke izbore. Amerikancima je pravo na nošenje oružja zajamčeno Ustavom, što nije slučaj na brojnim američkim prekomorskim teritorijima.

Na Sjevernim Marijanskim Otocima nedavno je ukinuta višedesetljetna zabrana nošenja oružja. Devetnaestogodišnji Ethan Sanchez prošle je godine izgubio oca Jamesa. Nenaoružan, ubijen je tijekom pokušaja pljačke. Ubojstvo je zapanjilo lokalnu zajednicu. Na ovom otoku u zapadnom Pacifiku samo policija nosi oružje, a zločini su rijetki.

“Dio otočkog života samo su harpuni, koji se koriste za ribolov. To je jedino oružje koje ljudima treba. Nikome ne treba vatreno oružje”, kaže Ethan.

U Saipanu, koji je dio američkog prekomorskog teritorija udaljenog od američkog kopna više od 9.000 kilometara, živi 60.000 osoba. Stanovnici kažu kako su se uvijek osjećali sigurno i da oružje ovdje nikad nije bilo popularno.

Grad ima manje od 200 policajaca, koji se, uglavnom, bave prometnim prekršajima i nasiljem u obitelji. Saipan ima samoupravu, koja je desetljećima branila nošenje oružja. Ali, na otoku vrijede i mnogi američki zakoni i ustavna prava.

Postupak zbog poreza na oružje

“Federalni sud je ove godine ukinuo višedesetljetnu zabranu, nakon što je mornarički veteran s američkog kopna tužio lokalnu vladu zbog kršenja prava građana na nošenje oružja. Lokalni dužnosnici sada strahuju da će ta presuda dovesti do pojave kriminala na ovom inače mirnom otoku”, izvještava reporterka Al Jazeere Marga Ortigas.

U pokušaju da spriječe kupovinu, vlasti su uvele porez od 1.000 dolara na svaki prijavljeni komad oružja. Dozvola i oružje mogu se dobiti od policije tek nakon pohađanja satova o sigurnosti i plaćanja naknada. U policiji kažu da im je drago što je, unatoč ukidanju zabrane, vrlo mali broj ljudi zatražio dozvolu.

“Teško je, zato što sam se borio pod američkom zastavom, služio u američkoj vojsci. S druge strane, imam djecu, obitelj. Što je manje oružja ovdje, bit ću mirniji kao roditelj. Kao profesionalac, moram poštovati zakon”, kaže policijski dužnosnik Robert Guerrero.

Drugi stanovnik američkog kopna sada je pokrenuo postupak zbog poreza na oružje. A policija se priprema za najgore. Ekonomija Saipana se razvija i sve je više posjetitelja. Sigurnosni dužnosnici kažu da moraju biti realni i očekivati da će s razvojem doći i do porasta kriminala. Da se život na otoku mijenja, sviđalo im se to ili ne.

Izvor: Al Jazeera