Ukinuta prvostepena presuda u predmetu Sanjin Sefić i drugi

Sefić nije doveden u sudnicu, a presuda je izrečena i bez prisustva publike (Arhiva)

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine djelimično je uvažio žalbe Tužilaštva, branitelja optuženih i punomoćnika oštećenih izjavljene u povodu prvostepene presude u predmetu Sanjin Sefić i drugi.

Istovremeno, Vrhovni sud FBiH ukinuo je nepravomoćnu presudu od 26. septembra 2018. godine i predmet vratio Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) na ponovno suđenje, potvrđeno je Feni u Vrhovnom sudu.

Usto je Rješenjem najvišeg žalbenog suda u FBiH, prvookrivljenom Sanjinu Sefiću pritvor je produžen za još dva mjeseca.

Sanjin Sefić je u prvostepenom postupku proglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, te osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina i šest mjeseci (za teško krivično djelo 14 godina, a za neukazivanje pomoći jednu godinu).

Usmrćene studentice

Istom presudom, Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni su optužbi za  krivično djelo – pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.

Sanjinu Sefiću je suđeno po optužnici kojom se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, “golfom 6” krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

U istom predmetu, Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, optuženi su da su pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, a Saud Nišić za pomoć Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Izvor: Agencije