Ukinuta crvena potjernica za Milovanovićem

Manojlo Milovanović je general-pukovnik bivše Vojske Republike Srpske u penziji (ICTY)

Interpol je uklonio crvenu potjernicu za generalom Manojlom Milovanovićem te dao rok Bosni i Hercegovini da do 24. februara dostavi stav o toj potjernici koja će biti na snazi ako se to ne uradi, potvrdila je za Fenu glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Mirna Šoja.

“MUP RS-a je dobio dopis Generalnog sekretarijata Interpola iz Lyona u kojem se navodi da je uklonjena potjernica za Milovanovića te se dodaje da je Bosni i hercegovini dat rok do 24. februara da dostavi informaciju, odnosno protest u vezi sa tom potjernicom”, pojasnila je Šoja.

“Ako do tog roka ne bude dostavljen stav, potjernica će biti na snazi”, kazala je Šoja.

Damir Arnaut, savjetnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića, u četvrtak je izjavio da nije jasno po kojem je osnovu Interpol u Lyonu raspisao crvenu potjernicu za Milovanovićem.

“Interpol nikad nije dostavio zahtjev za određivanje Bosne i Hercegovine o raspisivanju crvene potjernice, u skladu s Rezolucijom iz Dohe. Rezolucija Interpola iz Dohe iz 2010. godine jasno kaže da će crvene potjernice biti raspisane u slučajevima genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, osim ako se tome usprotivi država čiji je državljanin lice za kojim je raspisana potjernica”, pojasnio je Arnaut.

Hrvatska je raspisala potjernicu za Milovanovićem 7. januara ove godine, a traži ga zbog, kako je navedeno, ratnog zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom.

Manojlo Milovanović je general – pukovnik bivše Vojske Republike Srpske u penziji, a do početka raspada Jugoslavije bio je oficir tadašnje Jugoslovenske narodne armije.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini bio je načelnik Generalštaba VRS-a, a kasnije ministar odbrane RS-a od 29. januara 1998. do 1999. godine.

Član je Senata RS-a od 2009. godine i živi u Banjoj Luci.

Izvor: Agencije