Ukinut pritvor trojici zastupnika crnogorskog DF-a

Mandić (desno), Zogović i Knežević (lijevo) uhapšeni su na zahtjev Osnovnog državnog tužioca u Podgorici (Reuters)

Zastupnicima opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore Milunu Zogoviću, Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću ukinut je pritvor nakon žalbe njihovih advokata i oni su jutros pušteni na slobodu, javlja agencija Anadolija.

Spomenutoj trojici jučer je određen pritvor do 72 sata nakon što su privedeni Osnovnom tužilaštvu u Podgorici uz krivične prijave zbog incidenta u plenarnoj sali Skupštine tokom glasanja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, u noći sa četvrtka na petak.

Mandić, Zogović i Knežević uhapšeni su na zahtjev Osnovnog državnog tužioca u Podgorici.

Agencija Anadolija navodi kako je policija nakon incidenta u Skupštini privela ukupno 22 osobe, među kojima sedamnaest poslanika DF-a.

Tužilac je ocijenio kako je Zogović počinio krivično djelo – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, dok su Mandić i Knežević osumnjičeni da su počinili krivično djelo – sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Iz Uprave policije ranije su kazali da će protiv ostalih privedenih poslanika Demokratskog fronta biti pokrenuti prekršajni postupci zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Štrajk glađu

Sinoć je objavljeno iz DF-a kako su Mandić, Knežević i Zogović stupili u štrajk glađu, te kako će odbijati hranu sve dok im bude trajala mjera pritvora.

„Ovo neće prepasti nikog u Crnoj Gori. To neka zna Milo Đukanović. Siguran sam da će da nas prati i narod, koji zna da ovo vodi novim otimačinama. Ne samo otimačini crkvene imovine, nego i druge vrste otimačine. Dešavaju se strašne stvari širom Crne Gore. Hapse se naši ljudi i u drugim gradovima“, rekao je Slaven Radunović, parlamentarni zastupnik DF-a.

Iz ove stranke poručuju kako je u Skupštini Crne Gore „proveden državni udar“ policijskim privođenjem njihovih članova. Kažu kako nisu izazvali incident, nego da su branili temeljne vrijednosti Crne Gore, pokušavajući spriječiti izglasavanje zakona, javio je novinar Al Jazeere Emir Skenderagić.

Situacija je jučer u Podgorici normalizirana, nakon cjelodnevne blokade crnogorske prijestolnice u četvrtak zbog nenajavljenih protesta protivnika Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je u noći sa četvrtka na petak usvojen uz povišene tenzije, incidente i privođenja zastupnika DF-a.

Incidenti u Skupštini

Zastupnici DF-a su tokom rasprave o zakonu pozvali na sukobe, a potom su, nakon što su zastupnici vladajuće većine odbili amandmane Mitropolije crnogorsko-primorske na zakon, izazvali teške incidente u Skupštini. Oni su skupštinskoj sali bacili pirotehničko sredstvo, lomili inventar, gađali bocama zastupnike vladajuće većine i opozicionog SDP, te fizički nasrtali na njih.

Zbog toga su privedeni u policiju, a predsjednik Skupštine Ivan Brajović im je izrekao mjeru zabrane prisustva sjednici u narednih 15 dana.

Nakon hapšenja, zastupnici vladajuće većine i opozicionog SDP su usvojili zakon.

Premijer Duško Marković, koji je tokom cjelodnevne rasprave u Skupštini sa zastupnicima „branio“ Vladina rješenja, rano je jutros, poslije usvajanja Zakona, osudio ponašanje zastupnika DF-a i poručio kako „ne očekuje radikalizaciju situacije“ u Crnoj Gori.

„Osuđujem ovaj čin, on je neprimjeren i neodgovoran prema drugim poslanicima i neodgovoran prema građanima Crne Gore, ali vjerujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve i da se ovo više nikada neće ponoviti“, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije