Ukidanje specijalnog statusa Kašmira: zašto baš sada?

Muškarac pokazuje plakat tokom protesta protiv ukidanja specijalnog ustavnog statusa za Kašmir (Reuters)

Indijska vlada je petog avgusta najavila da iz upotrebe izbacuje Član 370 Ustava, što je u praksi ukinulo autonomiju sporne regije Kašmir. Za premijera Narendru Modija, ovo je bilo politički najzgodnije vrijeme da napravi ovaj potez i osigura „potpunu integraciju“ Kašmira u Indijsku uniju.

Širom svijeta, od Brazila preko Italije do SAD-a, populistički lideri poput njega pokrenuli su otvorene napade na vladavinu zakona, demokratiju i jednakost u svojim državama a da ih međunarodna zajednica u tome nije pokušala spriječiti. Sada se indijska vlada nada da može napraviti isto a da ne izgubi obraz u međunarodnoj areni.

Vladajuća hinduistička stranka Bharatiya Janata (BJP) izvela je ovaj ustavni udar na osnovu značajne većine koju je osigurala na parlamentarnim izborima ranije ove godine. Njena ubjedljiva pobjeda prigušila je glasove neslaganja u Indiji i čak je navela mnoge međunarodne igrače, koji ne žele otuđiti izabranog lidera najveće demokratije na svijetu, da priguše svoju kritiku Modija.

Strah za budućnost demokratije

U maju, kada se Modi vratio u vladu, mnogi su izrazili strah zbog budućnosti demokratije u Indiji. Danas je jasno da je ta zabrinutost bila na mjestu. Svojim potezom protiv Kašmira, Modi je dokazao da ga ne zanima demokratski proces.

Odbacivši važan ustavni instrument, koji je definisao cijelu regiju i odnos njenog naroda s Unijom, bez procesa konsultacija, premijer je pokazao krajnji nemar spram demokratskih institucija i procesa.

Za Modija i BJP, potez koji je izveo u ponedjeljak bio je naprosto prirodni zaključak decenijama dugih desničarskih pokušaja da potpuno integriše jedinu indijsku državu s muslimanskom većinom u Uniju.

Integracija Kašmira je uvijek bila važna tema za desničarske političare u Indiji; do Modija su međutim te ambicije držane pod kontrolom i političko djelovanje je ostajalo unutar dogovorenog nacionalnog okvira u vezi Kašmira. Tako su decenijama stanovnici Kašmira ugnjetavani, ali specijalni status njihove države je ostajao na snazi.

Nakon što je osigurala većinu u Parlamentu za drugi mandat, BJP je počela gledati na ovu regiju u ciframa.

Prije odluke koja je donesena u ponedjeljak, države Jammu i Kašmir su dobile samo šest zastupnika u Parlamentu od 543. BJP je i 2014. i 2019. osvojio tri od ovih šest mjesta, ona u biračkom tijelu u kojem dominiraju Hindusi.

Zamah majoritarizma

U svjetlu svega ovoga, BJP je vjerovatno napravio proračun da može mnogo dobiti a ništa izgubiti ako zada smrtonosni udarac Kašmiru sa muslimanskom većinom i opozove njegov specijalni status. Ova strategija intenziviranja napada na manjine u Indiji, prvenstveno muslimane, da se pojačaju hinduistički nacionalistički osjećaji javnosti činila je čuda za ovu stranku u prošlosti.

Od 2017, kada je BJP osigurao značajnu većinu u najmnogoljudnijoj i izborno najvećoj državi u Indiji Uttar Pradeshu, ova stranka je pokušavala proširiti svoju bazu podrške prodajući ideju da Modi „popravlja“ indijski „muslimanski problem“. Sada je red na stanovnike Kašmira da budu „riješeni“.

Ono čemu se BJP nadao zaista se i desilo: veliki broj Indijaca pozdravio je potez svoje vlade, koja je oduzela prava cijeloj regiji i njenom narodu. Za mnoge koji su ovaj potez doživjeli kao „pobjedu“ ili čak kao osvajanje, 5. avgust je bio dan za slavlje.

Dok se od BJP-a uvijek očekivalo da igra hrvača u Kašmiru, podrška koju je vladi dala horda regionalnih opozicionih stranki ukazuje na sve veći zamah majoritarizma u Indiji.

Ove stranke, mnoge neprijateljski nastrojene prema BJP-u i u direktnom sukobu s ovom strankom za politički utjecaj, svjesne su daljnje političke marginalizacije ukoliko ne podrže vladin potez da ukine specijalni status Kašmira. Zabrinjavajuće je što je prisutna sve veća podrška za uvjerenje BJP-a da Indija može naći harmoniju i prosperirati samo nauštrb kašmirske dezintegracije i pomoću oduzimanja prava njegovom narodu.

Vladina odluka da opozove ustavnu klauzulu koja daje Kašmiru pod indijskom upravom specijalni status će bez sumnje voditi do daljnjeg otuđivanja gotovo 13 miliona stanovnika Kašmira koji tamo žive.

Mi protiv njih

Čak je i u najboljim vremenima, odnos između stanovnika Kašmira i ostatka Indije bio definisan retorikom „mi protiv njih“. Najnoviji potez BJP-a samo će poslužiti da produbi nepovjerenje i neprijateljstvo koje ove dvije strane osjećaju jedna prema drugoj.

Član 370 indijskog Ustava, koji je davao Kašmiru specijalan status, nije bio beskorisna fusnota napisana nerazumljivim pravnim jezikom. Umjesto tog, sedam decenija je služio kao važna garancija za stanovnike Kašmira koji su pristali ostati pod indijskom kontrolom pod uslovom da će imati veću autonomiju unutar Indijske unije.

Vlada je osigurala odobravanje Parlamenta da podijeli države Jammu i Kašmir u dvije teritorije u sklopu Unije sa centralnom upravom. To znači da će stanovnici Kašmira izgubiti ne samo svoj nezavisni Ustav već i svoju lokalnu vladu i zakonodavnu skupštinu. Od sada će morati pristati na zakonodavstvo koje će ostati pod kontrolom centralnog kandidata – što je razvoj događaja koji potkopava indijsku federalnu strukturu.

Dok Kašmir ostaje doslovno odsječen od vanjskog svijeta, sa presječenim telefonskim i internetskim linijama, i hiljadama vojnika koji provode policijski sat, tek ćemo svjedočiti kašmirskoj reakciji. Ali uzimajući u obzir višedecenijsku historiju ponosnog otpora pred političkim otuđenjem, nasiljem i represijom, gotovo je sigurno da stanovnici Kašmira neće primiti ovaj najnoviji udarac na koljenima.

Bivši glavni ministar Jammua i Kašmira Mehbooba Mufti bio je u pravu kada je peti avgust nazvao „najmračnijim danom u indijskoj demokratiji“. Ono što će se dogoditi sljedeće imat će štetne posljedice ne samo za Kašmir već za cijelu državu. Mnogi pripadnici hinduističke većine danas možda likuju, ali Modijev napad na demokratiju će utjecati i na njih, prije ili kasnije.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera