Ujedinjenje Preševske doline s Kosovom je san svakog Albanca

Thaci je o mogućem održavanju izbora razgovarao s predsjednicom Centralne izborne komisije (Arhiva)

Ujedinjenje tri opštine sa juga Srbije – Preševa, Bujanovca i Medveđe – sa Kosovom je san svakog Albanca koji živi na toj teritoriji, tvrdi predsjednik Kosova Hashim Tachi, koji, kako kaže, radi na ostvarenju tog sna.

On je to napisao na svom Facebook profilu nakon “prijateljskog sastanka” s bivšim liderima, odnosno, kako je naveo, “ratnim vođama”, prenosi Tanjug.

“Ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe s Republikom Kosovo je san svakog Albanca koji tamo živi. Taj njihov san je nezaustavljiv i ja s političkom voljom radim da bi to postala istina”, napisao je Thaci.

Skupština Kosova održat će u ponedjeljak vanrednu sjednicu, na kojoj će, kako je najavljeno, razmatrati situaciju u kojoj žive Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Rezolucija o pomoći stanovništvu

Kako prenosi prištinska Koha ditore, tema sjednice, koja će biti održana 1. jula u Prištini, bit će “situacija u kojoj se nalaze Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu”.

Također se navodi da će na sjednici biti razmatrao angažiranje “institucija Republike Kosovo oko njihovih prava i teškoća”.

Kako je ranije najavio RTK, na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova bi trebala biti usvojena rezolucija o pomoći stanovništvu u tim opštinama, jugu Srbije.

Izvor: Agencije