Ujedinjeni narodi užasnuti slikama iz Sirije

Članovima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda su prikazane fotografije ubijenih tokom trogodišnjeg sirijskog konflikta, koje bi mogle poslužiti kao dokazi o brutalnom zlostavljanju.

Na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti, koji je zakazala Francuska, prikazan je dio od blizu 55.000 fotografija koje bivši tužioci za ratne zločine opisuju kao “jasan dokaz” o sistematskom mučenju i masovnim ubistvima u sirijskom konfliktu, javio je Reuters.

Na fotografijama su, između ostalog, prikazane žrtve vađenja očiju, davljenja i izgladnjivanja, prenijela je britanska agencija, precizirajući da je prikazane slike fotografirao “bivši fotograf vojne policije”.

Vijeću sigurnosti je prikazano više od 10 fotografija javno objavljenih u januaru, u sklopu forenzičke istrage koju finansira Katar, jedan od značajnijih saveznika sirijske opozicije, piše AP, navodeći da vjerodostojnost fotografija još nije moguće utvrditi.

Ambasador Francuske pri UN-u Gerard Araud rekao je novinarima poslije sastanka Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata kako je bitno da to tijelo svjetske organizacije vidi fotografije užasa iz Sirije, jer francuska delegacija priprema rezoluciju kojom bi se omogućilo podizanje optužnica za ratne zločine u Siriji pred Međunarodnim krivičnim sudom.

‘Sistematska i industrijska ubistva’

“Vijećem sigrunosti je zavladala tišina kada smo prikazali slike. Članovi su bili stvarno potreseni”, rekao je Araud.

Ambasadorica SAD-a pri UN-a Samantha Power izrazila je užasnutost nakon ovog sastanka, navodeći da prikazane fotografije ukazuju na to da je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada provodio “sistematska, industrijska” ubistva širom te zemlje.

“Počinioci ovih monstruoznih zločina moraju odgovarati i međunarodna zajednica mora se ujediniti suočena s ovim užasima”, rekla je Power.

Kako je javio Reuters, Assadova saveznica Rusija je poslala svog predstavnika na sastanak, umjesto njenog ambasadora pri UN-u Vitalija Čurkina.

Sirijsko Ministarstvo pravde je odbacilo ove fotografije i prateći izvještaj o zločinima Assadovog režima, tvrdeći da je “ispolitiziran, neprofesionalan i neobjektivan”.

Ministarstvo tvrdi da su žrtve sa fotografija “militanti ubijeni u borbi ili osobe koje su ubile militantne grupe”, dodaje AP.

Izvor: Agencije