Ujedinjena makedonska dijaspora počinje proteste

U saopćenju se ne navodi gdje i kada će protest biti održan (Arhiva)

Makedonska dijaspora, koja se protivi promjeni Ustava i imena Republike Makedonije, počinje u ponedjeljak masovne proteste protiv aktuelne vlade Zorana Zaeva.

U saopćenju za javnost, koje su objavili neki mediji u Makedoniji, poručuje se da svi Makedonci, bez obzira na religijsku i političku pripadnost, trebaju podići glas, kako navode, protiv ‘nelegitimne’ vlade Zorana Zaeva, prenosi Tanjug.

Protesti će biti nastavljeni i narednih dana, navodi se u saopćenju, prenio je Expres, uz objavljeni faksimil saopćenja.

Ustavne promjene

U saopćenju se ne navodi gdje i kada će protest biti održan.

Makedonski parlament je sredinom oktobra izglasao početak procedure ustavne promjene imena države, u skladu s dogovorom postignutim s Grčkom.

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev uspio je skupiti dvotrećinsku većinu (80 glasova) potrebnu kako bi počelo s procesom dopune Ustava promjenom imena koje su obećali Grčkoj.

Prema najoptimističnijoj prognozi, ako sve bude teklo po planu u proceduri izmjene makedonskog Ustava, ona bi mogla biti okončana najranije sredinom januara naredne godine.

Izvor: Agencije