Uhapšeno 11 bivših oficira turske vojske

Od 2016. godine ovakve akcije su česte i od tada je uhapšeno oko 160.000 osoba (Anadolija)

Najmanje 11 osoba je uhapšeno, od ukupno 22 za koliko je raspisana potjernica u okviru istrage protiv organizacije Fethullaha Gulena, za koga Ankara kaže da stoji iza neuspjelog državnog udara 2016. godine.

Republičko tužilaštvo u Ankari pokrenulo je istragu nakon što je ustanovljeno da su bivši oficiri vodili komunikaciju putem specijalnih telefona, javlja Anadolija.

Snage sigurnosti Turske jutros ranu su pokrenule istovremenu akciju hapšenja u Ankari, Eskisehiru, Sivasu, Bileciku i Afyonkarahisaru, u kojoj je uhapšeno najamanje 11 osoba, za koje se sumnja da su povezane s organizacijom Fethullaha Gulena.

Radi se o oficirima u turskoj vojsci, među kojima su šestorica bivši piloti, a tri osobe su hapšene tokom ranijih istraga.

Masovna hapšenja

Od 2016. godine ovakve akcije su česte i od tada je uhapšeno oko 160.000 osoba, a približno isti broj je suspendiran ili otpušten sa posla.

Od tog broja uhapšenih, oko 77.000 je optuženo i zadržano u pritvoru tokom trajanja suđenja.

Agencija Anadolija navodi da je u neuspjelom pokušaju državnog udara u julu 2016. život izgubila 251 osoba, a njih skoro 2.200 povrijeđeno.

Izvor: Agencije