Uhapšeno 10 osumnjičenih za milionsku štetu

Hapšenje je nastavak akcije na suzbijanju korupcije i rasvjetljavanju zloupotreba u postupcima spornih privatizacija (EPA)

Policija je lišila slobode deset osoba, a za jednom se intenzivno traga, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršile više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i pribavljanja koristi preduzeću AD “Sloga”, čime je Republika Srbija oštećena za blizu 320 miliona eura.

Kako je u utorak saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, lišeni slobode su rukovodeći ljudi preduzeća AD “Sloga” i svi su iz Novog Sada.

Među uhapšenim je i predsjednica Nadzornog odbora AD “Sloga”, kao i jedan bivši  službenik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz Beograda, javlja Tanjug.

Sporne 24 privatizacije

Za vlasnikom i predsjednikom UO DP „Sloga“ Kać i direktorom DOO „Sloga nekretnine“ iz Novog Sada intenzivno se traga.

Kako je navedeno u saopćenju, riiječ je o nastavku akcije na suzbijanju korupcije i rasvjetljavanju zloupotreba u postupcima spornih privatizacija u Republici Srbiji.

Vlasti u Srbiji su obećale da će u ovoj godini biti riješene 24 sporne privatizacije, čije je ispitivanje inicirala Evropska unija.

Radnici koji su tokom privatizacija ostali bez posla, upozoravaju da mnoga preduzeća nastavljaju propadati.

Izvor: Al Jazeera i agencije