Uhapšeni zaposlenici HRT-a zbog krađe kamera i opreme

Dvije kamere prodane su posredstvom portala eBay u Australiju i Češku (Reuters)

Policija je otkrila i privela petero zaposlenika Hrvatske radio-televizije (HRT) koje sumnjiči za krađu kamera i druge opreme čiji je nestanak primijećen prošle godine, saopćili su zagrebačka policija i HRT, koja je tom krađom bila oštećena za više od 135.000 eura (milion kuna).

“Zahvaljujući suradnji Ravnateljstva HRT-a i MUP-a, otkriveno je i privedeno više zaposlenika HRT-a koji se dovode u vezu s nestankom HRT-ovih kamera i druge opreme”, naveo je HRT u saopćenju.

Riječ je o opremi čiji je nestanak uočen još prošle godine, kad je i podnesena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja.

Uprava HRT-a navodi da je uložila krajnje napore kako bi se u saradnji s MUP-om što prije otkrili počinitelji te riješio taj slučaj. Također napominje da je odlučila hitno promijeniti organizaciju kako se takvi slučajevi više ne bi događali.

Zagrebačka policija saopćila je da je u novembru i decembru 2016. primila dvije kaznene prijave zbog sumnje da je od 19. septembra 2014. do 7. oktobra 2016. iz prostorija HRT-a nestalo pet kamera i veća količina razne tehničke opreme (mikrofona, tonskih mikseta, stativa, monitora i drugog), pri čemu je HRT-u pričinjena velika materijalna šteta.

Kamere prodane posredstvom eBaya

Zagrebačka policija saopćila je da je u sklopu pretraga domova i drugih prostora, poslovnih prostora, ličnih vozila, računara, memorijskih kartica, korisničkih računa elektroničke pošte, korisničkih računa na internetskim sajtovima www.ebay.com i www.njuskalo.hr pronašla podatke koji su upućivali na to da su dvije kamere posredstvom portala eBay prodane u Australiju i Češku, svaka za iznos od 6.000 eura.

Nakon pretraga domova i drugih prostorija policija je danas uhapsila pet osoba u dobi od 41, 47, 48, 53 i 40 godina zbog zloupotrebe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Utvrđeno je da je 41-godišnjak kao zaposlenik tokom 2015. i 2016. iskoristio položaj odgovorne osobe za stanje imovine te ukrao opremu, koju je potom prodavao drugim osobama s područja Zagreba i Zaprešića.

Sumnja se također da je krivotvorio potpise na inventurnim listama, koje je potom predao predsjedniku centralne inventurne komisije s ciljem razduživanja, a sve kako bi sakrio stvarno stanje sredstava i činjenicu da je protivpravno prisvojio opremu.

Tim nedjelom osumnjičeni je sebi pribavio neutvrđenu imovinsku korist, dok je javnoj televiziji prouzrokovao znatnu štetu u iznosu većem od 135.000 eura, navodi policija.

Prvoosumnjičeni će nakon kriminalističkog istraživanja 17. maja biti doveden u pritvor u Policijsku upravu Zagreb.

Uočen nedostatak kamera

Vodstvo HRT-a potvrdilo je krajem novembra prošle godine da je u zgradi javne radio-televizije na zagrebačkom Prisavlju početkom godine “uočen nedostatak šest kamera, ali je jedna od njih u međuvremenu pronađena te je utvrđeno da je oštećena”.

Kako je tada potvrđeno Hini, riječ je o profesionalnim digitalnim kamerama za snimanje u visokoj rezoluciji (HD) marke Sony koje koštaju blizu 12.000 eura bez PDV-a, dok se sa dodatnom opremom i objektivima njihova cijena penje i do 30.000 eura.

Prema tadašnjim neslužbenim procjenama, HRT je “nestankom” kamera najvjerovatnije oštećen za iznos od 150.000 eura (blizu 1,2 miliona kuna).

Iako su, prema tadašnjim informacijama, kamere sa HRT-a bile ukradene početkom ljeta, s javne radio-televizije ističu da su one nestale početkom godine, a njihov nestanak uočen je u naknadnoj reviziji poslovanja.

Kako se doznaje, nove digitalne kamere koje su “nestale” sa HRT-a bile su namijenjene za snimanje dramskog i dokumentarnog programa, tzv. “sporovoza” u programu HTV-a. Prema neslužbenim informacijama, više digitalnih kamera izneseno je iz zgrade HRT-a kroz izlaz gdje nije bilo videonadzora, a na nestanak kamera prvi su upozorili zaposlenici Informativnog programa HRT-a.

Izvor: Agencije