Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Goraždu

Osumnjičeni su navodno učestvovali u protivzakonitom zatočenju više od 100 osoba (Al Jazeera)

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su tri osobe osumnjičene za ratne zločine.

Riječ je o osobama visokog nivoa odgovornosti, osumnjičenim za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Goražda, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH, prenosi Fena.

Riječ je o Ibri Merkezu, Ešefu Huriću, komesaru policije Bosansko-podrinjskog kantona, i Ahmetu Sejdiću, bivšem zapovjedniku Prve višegradske brigade Armije BiH.

Kako se navodi iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni su pod istragom u dva predmeta vezano za događanja tokom 1992. i 1993. godine, navodi agencija Anadolija.

“Navedeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, Ibro Merkez i Ešef Hurić, u svojstvu zapovjednika SJB Goražde, učestvovali u realizaciji zapovjedi Predsjedništva Skupštine Općine (SO) Goražde i njenog predsjednika, o koncentraciji srpskog stanovništva koje živi na području Goražda i razoružanju sela Bučje, te učestvovali u protuzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP-a u Goraždu”, kazali su iz Tužilaštva.

Zatočenje 100 osoba

Također se navodi kako je spomenuti dvojac osumnjičen za planiranje, činjenje, pomaganje i sudjelovanje u protuzakonitom zatočenju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, oba spola i različitih starosnih skupina, među kojima su bila i djeca, koje su pripadnici policije i SJB nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, te u drugim objektima.

“Zatočeni civili su u navedenim objektima držani u nečovječnim uvjetima više mjeseci, sve do 1993. godine, više desetina osoba boravilo je u jednoj prostoriji, boravili su u nečovječnim i nehigijenskim uvjetima, čime im je nanesena velika tjelesna i duševna patnja, a kao posljedica zatočenja, loših uvjeta i nepružanja pomoći, dvije osobe su smrtno stradale. Kao posljedica navedenih zločina, desilo se trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva sa navedenog područja”, istaknuto je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Ahmet Sejdić tereti se da je tokom rata u BiH, na teritoriji općina Rudo, Višegrad i Goražde, od početka jula 1992. do sredine februara 1993. godine, u svojstvu zapovjednika Prve višegradske brigade Armije BiH, zajedno sa drugim pripadnicima Armije BiH, kršeći pravila međunarodnog prava, naredio, podstrekavao, pomagao, učinio ili na drugi način sudjelovao u pripremanju, pomaganju i učinjenju protuzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnog postupanju prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima Vojske RS-a.

Policijska saradnja

“Kao posljedica počinjenih zločina, nastupila je smrt više osoba. Osumnjičen je da, iako je znao ili mogao znati, nije spriječio ili kaznio njemu podređene osobe u namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnom postupanju prema tim civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine civila”, navodi Tužilaštvo BiH.

U akciji je realizirana saradnja s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Centrom javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, dok je u okviru predmeta protiv Ahmeta Sejdića realizirana saradnja Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Osumnjičeni će biti predati postupajućim tužiocima koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

Izvor: Agencije