Uhapšena iranska novinarka danas pred sudom u SAD-u

Marzieh Hashemi je rođena u SAD-u, ali duže od deset godina živi u Iranu (AP)

Američka novinarka koja radi za iransku državnu televiziju Press TV, a koja je zatvorena u Sjedinjenim Američkim Državama, u petak će izaći pred sud.

Iranski kanal na engleskom jeziku je u četvrtak objavio da je 59-godišnja Marzieh Hashemi pritvorena po slijetanju na aerodrom u St. Louisu te je zatražio njeno puštanje na slobodu.

Američki Federačni istražni biro – FBI nije komentirao slučaj.

“Marzieh Hashemi, koju je FBI uhapsio iz nepoznatih razloga, u petak će izaći pred sud u Washingtonu”, glasi objava Press TV-a.

‘SAD slijedi model Kine i Irana’

Hashemi je, kako dalje navode, uhapšena u u St. Louisu, u kojem je snimala dokumentarni film pod nazivom Crni životi su važni (Black Lives Matter), nakon čega je prebačena u zatvor u Washingtonu.

Suzanne Nossel, članica grupe PEN America, koja promovira slobodu pisanja, rekla je da strahuje da je je Hashemi uhapšena zbog saradnje s pokretom “Crni životi su važni”, ili iz političkih razloga.

“Bilo bi šokantno da vidimo da SAD slijedi model koji se često ponavlja u Kini i Iranu te da pod upitnim razlozima zatvara građane zemalja koje smatra neprijateljskim”, kazala je Nossel.

Press TV je u srijedu citirao Hashemijevog sina, koji je rekao da je ova novinarka, koja živi u Iranu duže od deset godina, uhapšena kao svjedok slučaja te da protiv nje zvanično nije podignuta optužnica.

Američki savezni zakon dozvoljava vlastima da uhapse i pritvore svjedoka ukoliko zaključe da je njegovo svjedočenje ključno za neki slučaj, a uz to ne mogu garantirati njegov odziv na sudski poziv.

Prema televiziji Press TV, Hashemi je rođena u SAD-u pod imenom Melanie Franklin, a nakon prelaska na islam je promijenila ime.

CPJ: Rutinssko hapšenje novinara

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif osudio je hapšenje, dodajući da je ono neprihvatljivo te da “narušava slobodu govora”.

“Ona je supruga iranskog državljanina i naša je dužnost da branimo njihova prava”, rekao je Zarif za kanal Al-Alam.

Njujorški Komitet za zaštitu novinara – CPJ pozvao je Ministarstvo pravde SAD-a da objasni razloge hapšenja Hashemi.

CPJ je, također, dodao da Iran “rutinski hapsi novinare” te da ih je najmanje osam iza rešetaka zbog posla koji obavljaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije