Uhapšena direktorica Huaweija tuži Kanadu

Meng je kći osnivača Huaweija, a njezin je slučaj pogoršao odnose između Kine, SAD-a i Kanade (EPA)

Glavna finansijska direktorka Huaweija Meng Wanzhou podnela je tužbu protiv kanadskih vlasti, tvrdeći da su prekršena njena ustavna prava kad je u decembru privedena, navedeno je u dokumentima koje je objavio Politico.

Meng je tužila kanadsku vladu, graničnu službu i policiju zbog “ozbiljnih povreda” njezinih građanskih prava jer tvrdi da je privedena i ispitana, a tek da joj je potom rečeno da je uhapšena.

Ona je na zahtev SAD-a zadržana na aerodromu u Vancouveru pod sumnjom za prevare i za kršenje američkih sankcija protiv Irana.

Pred sudom u pokrajini British Columbia trebala bi da se pojavi u sredu, te da zatraži odštetu zbog “zloupotrebe javnog položaja” i “pogrešnog pritvaranja”, proizlazi iz dokumenata.

“Izravne posledice nezakonitog pritvaranja na međunarodnom aerodrmu u Vancouveru su psihički nemir, strepnja i gubitak slobode”, stoji u tužbi.

‘Kanada je država vođena vladavinom prava’

“Mi smo država vođena vladavinom prava. Kanada vodi pravedan, nepristran i transparentan pravni proces vezan za hapšenje Meng Wanzhou”, istakao je za agenciju dpa portparol ministarstva javne  bezbednosti Scott Bardsley, dodavši kako neće komentarisati njenu tužbu pre suda.

Meng je Vrhovnom sudu British Columbije tužbu predala u petak, istog dana kad je kanadsko ministarstvo pravosuđa dalo zeleno svetlo za američki zahtev izručenja direktorke na temelju optužbi o prevari finansijskih institucija prikrivanjem informacija o poslovanju sa Iranom.

Meng je ćerka osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, a njen je slučaj pogoršao odnose između Kine, SAD-a i Kanade.

Huawei je najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, a u poslednje vreme je suočen sa propitivanjem zapadnih država zbog povezanosti s kineskom vladom i američkih optužbi da omogućava špijunažu, zbog čega Washington poziva na bojkot njegove tehnologije.

Evropski čelnici će na samitu ovog meseca raspravljati da li je ostvariva zabrana Huaweijevih mobilnih mreža nove generacije za koje se sumnja da mogu služiti za špijuniranje.

Izvor: Agencije