Uhapšena advokatica bjeloruske opozicione političarke

Marija Kolesnikova se suočava s optužbama za podrivanje državne sigurnosti i prijeti joj kazna od pet godina zatvora (EPA)

U Bjelorusiji je zadržana u pritvoru advokatica Ljudmila Kazak, koja zastupa istaknutu opozicionu aktivistkinju Mariju Kolesnikovu, uhapšenu ranije ovog mjeseca usred masovnih protesta protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Kazak je nestala u četvrtak, a policija je kasnije potvrdila da je zadržana u pritvoru, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Prema navodima Ljudmile Kazak, suočava se s administrativnim optužbama za učestvovanje na nedozvoljenom skupu i pružanje otpora jednom policajcu.

Kazak je prenijela nekoliko poruka koje je Kolesnikova poslala iz zatvora, ohrabrujući demonstrante da nastave proteste protiv vlade, koji traju skoro sedam sedmica u Bjelorusiji.

‘Policajci prijetili da će je ubiti’

Kolesnikova se suočava s optužbama za podrivanje državne sigurnosti i prijeti joj kazna od pet godina zatvora, ako bude osuđena.

Tvrdi da su je pripadnici sigurnosnih službi odvezli do granice s Ukrajinom kako bi je natjerali da napusti zemlju, ali da je pocijepala pasoš.

Kolesnikova je rekla da su policajci prijetili da će je ubiti.

Lukašenko je u srijedu položio zakletvu za novi mandat tokom inauguracije, koja je održana bez prethodne najave i koju su opozicija i Evropska unija proglasili nelegitimnom.

Izvor: Agencije