Uhapšen službenik britanskog konzulata u Hong Kongu

Protiv tužitelja je pokrenut kazneni postupak zbog djela za koje je predviđena kazna zatvora do deset godina (EPA)

Kineskom zaposleniku britanskog konzulata u Hong Kongu određeno je 15 dana administrativnog pritvora u gradu Shenzhenu, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu, prenosi dpa.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang potvrdio je da je djelatnik konzulata prekršio kineski zakon o javnoj sigurnosti, no nije išao u detalje.

“On nije britanski državljanin. On je Kinez, pa je to unutarnja stvar Kine”, dodao je Geng, naglašavajući da se ne radi o “diplomatskom pitanju”.

Kineski mediji objavili su da je riječ o Simonu Cheng Man-Kitu koji je nestao 8. kolovoza, putujući iz Hong Konga u Shenzhen, objavio je list The Hong Kong Free Press.

Cheng je stanovnik Hong Konga i studirao je u Tajvanu i Velikoj Britaniji prije povratka u azijsko financijsko središte.

Zasad se ne zna je li imao diplomatsku putovnicu.

Britanija izrazila zabrinutost

Velika Britanija je objavila da je “iznimno zabrinuta” zbog izvješća da je da je pritvoren djelatnik njezina konzulata.

Geng je pozvao London da se prestane miješati u kineska unutarnja pitanja.

“Velika Britanija je dala seriju pogrešnih izjava o Hong Kongu”, naglasio je Geng, pozivajući London da “prestane raspirivati požar”.

Djelatnik konzulata pritvoren je u vrijeme povećane napetosti između Kine i Velike Britanije zbog prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, u proteklih nekoliko mjeseci.

Hong Kong su pogodili prosvjedi protiv vlade, a Kina optužuje Veliku Britaniju i druge zapadne zemlje da se miješaju u njezina pitanja.

Izvor: Agencije