Uhapšen poslovni čovjek koji je bio na konferenciji u Bahreinu

Palestinci i većina arapskog svijeta odbacili su plan koji je predstavio Jared Kushner (EPA)

Palestinska samouprava uhapsila je poslovnog čovjeka koji je sudjelovao na američkoj konferenciji u Bahreinu ove sedmice, prenijele su izraelske novine Haaretz i javna televizija Kan.

Poslovni čovjek Salah Abu Miala, iz palestinskog grada Hebrona koji se nalazi na okupiranoj Zapadnoj obali, uhapšen je u noći s petka na subotu.

“Salah je bio na svadbi člana porodice i onda je nestao. Od tada ga nisam vidio”, rekao je brat uhapšenog za Reuters.

Rekao je da policijske snage nisu bile u Abu Mialinom domu.

Sigurnosne snage Palestinske samouprave nisu odgovorile na Reutersov upit, ali je palestinski poslovni čovjek Ashraf Jabari, koji je bio na konferenciji u Manami, rekao da je razgovarao sa Salahovim sinom telefonom te mu je on rekao da mu je otac uhićen.

Na Reutersov telefonski poziv upućen Abu Miali odgovorio je isti sin koji je rekao da njegov otac trenutno ne može doći do telefona.

Palestinsko vodstvo bojkotovalo konferenciju

Neke palestinske vođe su palestinske poslovne ljude koji su sudjelovali na konferenciji u Bahreinu nazvali “kolaboracionistima”.

Palestinsko vodstvo je bojkotovalo konferenciju.

Haaretz i Kan objavili su da je drugi palestinski poslovni čovjek, koji je bio u Manami, uspio izbjeći hapšenje.

Predsjednik Palestinske samouprave i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Mahmoud Abbas odbija razgovarati s administracijom Donalda Trumpa 18 mjeseci, optužujući SAD da je pristrasan u korist Izraela.

Trumpov savjetnik i zet Jared Kushner autor je plana za Palestinu, čiji je ekonomski dio predstavljen u utorak u Bahreinu, a predviđa investicije vrijedne 50 milijardi dolara u palestinska područja, nakon čega bi se predstavio politički dio plana kako bi se konačno razriješio izraelsko-palestinski konflikt.

Palestinci i većina arapskog svijeta odbacili su plan.

Izvor: Agencije