Uhapšen otmičar etiopskog aviona

Švicarske vlasti uhapsile su osumnjičenog za otmicu aviona Ethiopian Airlinesa, koji je u ponedjeljak prisilno sletio na Međunarodni aerodrom Ženeva, javili su zvaničnici aerodroma za Reuters.

Izvršni direktor ženevskog aerodroma Robert Deillon izjavio je novinarima da je Etiopljanin, rođen 1983. godine, preuzeo kontrolu nad avionom u trenutku kada je pilot izašao iz kabine.

“Pilot je otišao do toaleta, nakon čega se on [kopilot] zaključao u kabinu”, rekao je Deillon.

Čovjek je “želio azil u Švicarskoj i to je motiv otmice”, dodao je.

Zvaničnici kažu da ni u jednom trenutku nije bilo opasnosti za putnike.

Pauza u Khartoumu

Avionu Ethiopian Airlinesa, iz Addis Abebe za Rim, u početku nije bilo dozvoljeno slijetanje u Ženevu, te je nekoliko minuta kružio prije nego što je bio “primoran sletjeti” na aerodrom koji je u tom trenuku bio zatvoren.

Policija je putnike, koji su avion napustili s rukama iznad glave, jednog po jednog ispratila od aviona do pomoćnih vozila.

Glasnogovornik Vlade Etiopije Redwan Hussein za Reuters je rekao da je avion tokom leta napravio planiranu pauzu u glavnom gradu Sudana, Khartoumu, te se pretpostavlja da je otmičar u tu ušao u avion.

“Ne znamo odakle su niti koliko ih je, ali čini se da je otmičar, ili otmičari, ušao u avion u Khartoumu”, kazao je Redwan malo prije nego što je policija javila da je uhapsila osumnjičenog.

Izvor: Al Jazeera i agencije