Uhapšen muškarac koji je objavio podatke njemačkih političara

Muškarac je identificiran kao 20-ogodišnjak iz zapadne savezne države Hessen, a po izvorima agencija, on je sve priznao (EPA)

Njemačka savezna policija objavila je u utorak kako je uhapsila osobu osumnjičenu za curenje ličnih podataka stotina političara, javnih osoba i novinara u decembru prošle godine, prenose agencije.

Muškarac je identificiran kao 20-godišnjak iz zapadne savezne države Hessen. Po izvorima agencija, on je sve priznao.

Njemački politički establišment u petak je bio pogođen viješću da su brojni privatni telefonski brojevi, fotografije i poruke objavljene na internetu preko jednog Twitter računa.

Među podacima nalazila se i adresa elektronske pošte kancelarke Angele Merkel kao i broj telefaksa kojim se koristi kancelarka. U mreži s koje su skinuti podaci su se nalazili i brojni brojevi mobitela ministara.

Ogromna količina podataka koju su hakeri objavili na internetu odnosi se na privatnu korespondenciju stotina političara na svim nivoima, ali i nekih popularnih javnih osoba i novinara.

Izuzeti zastupnici AfD-a

Agencija AP podsjeća kako je ovim curenjem podataka bilo zahvaćeno skoro 1.000 ljudi i kako se u većini slučajeva ono svodilo na objavljivanje osnovnih informacija o tome kako kontaktirati te ljude, ali da je u oko 60 slučajeva procurilo više ličnih podataka.

Ova agencija navodi kako su izgleda objavljeni podaci zastupnika svih stranaka u Bundestagu osim ultradesničarske Alternative za Njemačku (AfD).

Opseg političke štete zasad nije poznat.

Savezni ured za informatičku sigurnost navodno je bio upoznat s curenjem podataka već ranije u decembru, ali nije informirao druga tijela o tom problemu.

Izvor: Agencije