Uhapšen ljekar osumnjičen za eutanaziju

Bivši ljekar Ivan Radan od januara je pod sumnjom da je više godina izvodio eutanazije (Getty Images)

Slovenski ljekar koji je početkom godine bio osumnjičen za eutanaziranje jednog umirućeg pacijenta, nakon čega je pokrenuta šira policijska istraga, uhapšen je i osumnjičen za više krivičnih djela, među kojima i sedam ubistava, pišu slovenski mediji.

Policija je, ne navodeći ime, potvrdila da je podnijela krivičnu prijavu za više od 20 krivičnih djela protiv života i tijela, ljudskog zdravlja i ljudskih prava, te djela kojima je osoba kršila službenu dužnost i javne ovlasti.

Bivši ljekar Neurološke klinike ljubljanskog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Ivan Radan, koji je od januara bio pod sumnjom da je više godina izvodio nedopuštene eutanazije dajući teško bolesnim pacijentima infuzije sa mješavinom morfija i kalija, nakon čega je otpušten, uhapšen je u ponedjeljak ujutro, navodi ljubljanski Dnevnik.

List je objavio i fotografiju hapšenja Radana i njegovog dovođenja pred istražnog sudiju sa lisicama na rukama.

Policijska istraga u bolnici

Pozivajući se na nezvanične izvore, list piše da je ljekar svojim pacijentima koje je eutanazirao bez opravdanja propisivao velike količine psihoaktivnih lijekova, te da su istragom u njegovom kompjuteru pronašli više fotografija umirućih pacijenata, što je također protivzakonito.

Radan je u januaru, kada je afera izašla na vidjelo i kada je njegova bolnica pokrenula istragu, tvrdio da je samo “fingirao” eutanaziranje pacijenata mješavinom morfija i kalija kako bi upozorio na teške uvjete na svom odjelu.

Bio je odmah otpušten, a postupak protiv njega pokrenula je i ljekarska komora, ocijenivši da je djelovao protiv ljekarske etike, ali mu dozvola za rad nije bila oduzeta odmah.

U međuvremenu je tekla policijska istraga, koja je istražila sve sumnjive smrti teško oboljelih pacijenata na neurološkom odjelu u vrijeme dok je Radan bio na dužnosti.

Izvor: Agencije