Uhapšen ‘lider Al Kaide’ u Iraku

Irački zvaničnik državne agencije za antiterorizam kazao je za Al Jazeeru da su snage sigurnosti uhapsile vrhovnog lidera Al Kaide u Iraku i zaplijenile listu imena i lokacija drugih operativaca te organizacije.

“Razgovarali smo sa zvaničnikom u jedinici za antiterorizam koja je uhapsila ovog čovjeka. Oni tvrde da se radi o vrhovnom lideru Al Kaide u Iraku, ali ne objavljuju njegovo ime jer kažu da ga i dalje ispituju”, javila je iz Bagdada reporterka Al Jazeere Jane Arraf.

“Kažu da je uhapšen u Bagdadu nakon dvomjesečne istrage.”

Iračka državna televizija izvijestila je u poslijepodnevnim satima u nedjelju da su snage sigurnosti uhapsile vrhovnog vođu Al Kaide u toj zemlji, Abu Bakra al-Baghdadija.

Tajanstvena ličnost

Al-Bagdadi je prije dvije godine postao šef Islamske države Irak, krovne organizacije oružanih grupa, nakon što je u američkom zračnom napadu 2010. ubijen Abu Omar al-Baghdadi.

Arraf je kazala da se o Abu Bakr Al-Baghdadiju ne zna mnogo.

“Drži se po strani, osim u vrijeme čestih bombaških napada, za koje je odgovornost preuzela Islamska država Irak”, rekla je ona.

“Ne daje mnogo izjava, niti se često pojavljuje na videosnimcima. Čak i po standardima Al Kaide, prilično je tajanstvena ličnost”, dodala je Arraf.

Izvori: Al Jazeera i agencije