Oglasi

Uhapšen jedan od čelnika Ansar al-Dinea

Uhapšeni je poznat pod imenom Mohamed Moussa, a navodno je treći čovjek Ansar al-Dinea i mozak operacija u Timbuktuu.

Treći čovjek u hijerarhiji oružane grupe koja je do prošle sedmice kontrolirala Timbuktu, u sjevernom Maliju, Mohamed Moussa Ag Mouhamed, uhapšen je u blizini alžirske granice, saopćili su izvori.

EU traži istragu o zločinima

Šefovi diplomatija EU-a zatražili su u ponedjeljak hitnu istragu ratnih zločina počinjenih nad civilima u borbama provladinih snaga tokom borbi protiv pobunjenika u Maliju.

Ministarsko vijeće EU-e je na zasjedanju u Briselu usvojilo zaključke u kojima se daje puna podrška francuskoj vojnoj intervenciji, koja ima za cilj da spriječi pobujenika da preuzmu vlast u Maliju.

Oni su istovremeno pozvali susjedne afričke zemlje da hitno upute mirovne snage kako bi se u ratom pogođenoj zemlji što prije obnovio ustavni poredak.

Vijeće je izrazilo zabrinutost zbog izvještaja da je malijska vojska, nakon što je potisnula pobunjenike iz Timbuktua, vršila masovne odmazde nad civilima za koje se sumnjalo da sarađuju s islamistima.

Ministri su zatražili da se ovi zločini hitno istraže i podržala najavu Međunarodnog suda za ratne zločine da uputi istražitelje u Mali.

Vijeće je naložio da se ubrzaju pripreme za uspostavljanje evropske vojne misije koja treba obučiti vojsku Malija da se efikasnije suprotstavi pobunjenicima, kao i da se u ovu zemlju uputi 50 miliona eura humanitarne pomoći.

Mohamed Moussa, kako su ga zvali u Timbuktuu, biti će odveden u grad na sjeveroistoku zemlje, u Kidali.

Kidali je bio posljednje uporište pobunjenika koji su kontrolirali sjeverni dio Malija deset mjeseci, prije nego što su ih protjerale snage vojne operacije koju predvode Francuzi, saopćio je u ponedjeljak izvor iz malijskih snaga sigurnosti.

"Trećeg čovjeka u hijerarhiji Ansar al-Dinea, onog koji je sijao teror, koji je naredio da se ljudima odsijecaju šake, koji je podržavao strogu primjenu šerijata, uhapsila je oružana grupa", rekao izvor za AFP.

Informaciju je potvrdio regionalni zvaničnik Kidala Abdoulaye Toure, iako su dva izvora dala suprotne informacije o tome koja ga je rivalska grupa iz područja uhapsila.

Smatra se da su ga uhapsili ili pripadnici Pokreta nacionalnog oslobođenja Azawada (MNLA), odnosno tuareški separatistički pokret ili grupa koja se odvojila od Ansar al-Dinea, Islamski pokret Azawada (MIA).

Azawad je tuareško ime za sjeverni Mali.

"On je bio ideolog Ansar Dinea u Timbuktuu", rekao je Toure.

Mozak organizacije

"Zvali su ga trećim čovjekom Ansar Dinea, ali je u stvarnosti on bio mozak organizacije, doktrine u Timbuktuu. Uhapšen je u Hallilu, u blizini alžirske granice, a uhapsila ga je [bivša] saveznička oružana grupa."

Toure je kazao da je osoba optužena za učestvovanje u kidnapiranju francuskog taoca u novembru uhapšena u istom području.

Francuski zvaničnici kažu kako se smatra da je sedam francuskih talaca zarobljeno u tom području, koje se nalaze u blizini mjeseca na kojem je 30 francuskih borbenih aviona u nedjelju izvelo zračne napade.

Francuske i kanadske snage pokušavaju osigurati Kidali, a to je mjesto bila utvrda Ansar al-Dinea.

Nedavno je MIA napustila taj grad i odrekli su se "ekstremizma i terorizma".

U međuvremenu su francuski borbeni avioni nastavili s napadima na pobunjeničke kampove u blizini Tessalita, grada na sjeveru zemlje, u blizini alžirske granice.

Glasnogovornik francuske vojske u Parizu Thierry Burkhard je rekao da su napadi izvedeni tokom noći za metu imali logističke baze i trening kampove koje, navodno, koriste borci povezani s Al-Kaidom.

"Ovo su bili važni zračni napadi", kazao je Burkhard u nedjelju za Reuters.

Tessalit se nalazi skoro 200 kilometara sjeverno od Kidalija, a jedno je od glavnih prolaza u planine Adrar des Ifoghas, u kojima pobunjenici pokušavaju naći utočište nakon što su pobjegli iz glavnih gradova.

Francuska je saopćila da pobunjenici drže kao taoce sedam njihovih državljana u tim planinama. Taoci su oteti u saharskom regiju proteklih godina.

Povlačenje iz Timbuktua

Francusko povlačenje iz Timbuktua "moguće je veoma skoro", izjavio je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, ne rekavši hoće li raspoložive francuske snage sudjelovati u kopnenoj ofenzivi na sjeveru zemlje.

Odgovarajući na pitanje radija France Intera jesu li zračni udari na području Kidalija tokom vikenda trebali oslabiti protivnika prije eventualnog napada kopnenih snaga, Fabius je kazao: "Moramo uništiti njihove pozadinske baze i njihova skladišta."

Ministar nije odgovorio na pitanje o mogućoj kopnenoj ofanzivi.

"Želimo da nas u gradovima koje držimo ubrzo zamijene afričke snage iz ECOWAS-a, združene afričke snage s mandatom Ujedinjenih naroda (UN)", dodao je.

U Timbuktuu je "povlačenje moguće veoma skoro, na tome radimo, jer nismo predvidjeli duže ostati", kazao je.

Fabius je rekao da nije obaviješten o hapšenju Mohameda Mousse. Dodao je da francuska Vlada i dalje djeluje "odlučno, ali i oprezno".

Izvor: Agencije