Uhapšen Izraelac u vezi s trgovinom organa na Kosovu

U optužnici se navodi da je Moshe Harel bio 'mozak' mreže (Al Jazeera)

Izraelski državljanin Moshe Harel, optužen da je umiješan u skandal vezan za trgovinu ljudskim organima na Kosovu prije deset godina, uhapšen je na Kipru, a vlasti Kosova su zatražile njegovo izručenje kako bi mu se sudilo, javlja Reuters, pozivajući se na kosovsku policiju.

Navodi se da je Harel optužen da je tragao za ljudima kojima je potrebna transplantacija bubrega i da je privlačio na Kosovo donore tih organa iz Turske i država bivšeg Sovjetskog saveza, obećavajući im isplatu do 12.000 eura.

Reuters navodi da su primaoci organa, mahom Izraelci, plaćali između 80.000 i 100.000 eura, a da neki od donora nikada nisu dobili bilo kakav novac.

“Osumnjičeni M.H. uhapšen je prije nekoliko dana na Kipru, na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje. On je bio na potjernici od 2010. godine”, kazao je Reutersu glasnogovornik policije Kosova Baki Kelani.

Najmanje 30 nelegalnih operacija

Navodi se da je Rusija, također, izdala međunarodni nalog za hapšenje Harela.

Prema optužnici, u prištinskoj klinici Medicus je 2008. godine obavljeno najmanje 30 nelegalnih vađenja i presađivanja bubrega.

Ovu kliniku je pretresla policija 2008. godine, nakon što je jedan turski državljanin kolabirao na prištinskom aerodromu dok je čekao da se ukrca na avion za Istanbul, nakon što mu je izvađen bubreg.

Krivičnu istragu je pokrenula policijska misija Evropske unije na Kosovu.

Izvor: Agencije