Uhapšen glavni kolumbijski narko-boss

Barrera se specijalizirao za krijumčarenje kokaina u SAD-u (EPA)

Glavni kolumbijski trgovac drogom Daniel Barrera uhapšen je u San Cristobalu u Venecueli, u operaciji provedenoj uz pomoć američkih tajnih službi, izjavio je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos.

Kolumbija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača kokaina, a kriminalne bande, sastavljene od nekadašnjih desničarskih paravojnih grupa i starih kartela, sve su veća prijetnja za tu zemlju.

Daniela Barreru, zvanog “Ludi Berrera”, vlasti u Bogoti smatraju jednim od glavnih aktera u krijumčarenju kokaina u zemlji s gerilskom skupinom FARC i kriminalnim skupinama proizašlim iz bivše paravojne milicije.

“Radi se o možda najtraženijem narko-bossu u zadnje vrijeme. Dvadeset godina posvetio je svim oblicima kriminala… u saradnji sa paravojnim snagama i FARC-om”, kazao je Santos u govoru za radio i televiziju.

“Možda je to čak i najvažnije hapšenje u zadnje vrijeme. Bio je zadnji veliki narko-boss”, naglasio je Santos, zahvaljujući venecuelanskoj Vladi na “djelotvornoj” saradnji, ne iznoseći bliže detalje.

Pet miliona dolara

SAD je raspisao nagradu od pet miliona dolara za Barrerinu glavu, a Kolumbijska Vlada 2,7 miliona dolara.

Akcija je izvršena zajednički, iako je venecuelanski predsjednik Hugo Chavez jedan od najoštrijih kritičara zapadne i američke politike u Latinskoj Americi.

Barrera se specijalizirao za krijumčarenje kokaina u SAD-u.

Ukupna količina kokaina koju je njegova organizacija uputila u SAD i Evropu procjenjuje se na više od 900 tona.

Intenzitet dugogodišnjeg gerilskog i narko-rata u Kolumbiji je oslabio od kada je prije više od deset godina počela američka borba za iskorjenjivanje narko-kartela, što je doprinijelo privlačenju stranih investicija, prije svega u rudarski i naftni sektor.

Ipak, bombaški napadi, ubistva i borbe su još česti i to uglavnom u pograničnim područjima.

Izvor: Agencije